Τσίπρας: Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και με πυξίδα τις εντυπώσεις εν όψει εκλογών

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές.Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου. Έτσι απειλείται η χώρα. Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. «Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εγκληματική» την επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις. που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς. «Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναγνώρισε ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. «Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα».

Για λαϊκισμό που μόνο «πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας» επιδιώκει να προκαλέσει κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως όλα όσα έλεγε για τις τράπεζες ήσαν εκτός πραγματικότητας. Παραδέχθηκε επίσης ότι τα 11,4 δις ευρώ του ΤΧΣ «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς» αναφέρει η Σοφία Βούλτεψη.