Τσίπρας: Με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, η Αριστερά μετατρέπεται σε «εμβρυουλκό της αλλαγής»

Στην Φλωρεντία μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τςίπρας όπου θα μιλήσει στο διήμερο συνέδριο του Transform Europe! με τον γενικό τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και συγκεκριμένο στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισημάνει ότι σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο και με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, η Αριστερά μετατρέπεται σε «εμβρυουλκό της αλλαγής», ωθώντας τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις.

«Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία είναι έξω από το βηματισμό της Ιστορίας. Υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη, και, γι’ αυτό, χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά ανάσα», αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας και να αναφερθεί ειδικότερα στην ανάγκη για άμεση ενίσχυση της ενεργού ζήτησης, μία Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος και ένα «ευρωπαϊκό New Deal».

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι «το δίλημμα προοπτικής για την Ευρώπη: “ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει”, είναι δίλημμα ζωής για την ίδια την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: ή θα αλλάξει ή θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα».

Αναμένεται μάλιστα να αναφερθεί στην ιστορική και πολιτική απαξίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ, η οποία, «θα πρέπει να χρησιμεύσει μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες».