Τσίπρας: Σε αντίθεση με τα αυτοδύναμα κόμματα του παρελθόντος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να μοιραστεί ευθύνες

Για «ρεύμα νίκης που μεγαλώνει» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής σε ομιλία του στην Καλαμάτα ενώ παράλληλα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για τις εξαγγελίες του, καθώς και για την κινδυνολογία που στόχο έχει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τη θέση ότι ο κ. Σαμαράς έχει αλλάξει τακτική, «αφού είδε ότι δεν κερδίζει τίποτα παριστάνοντας τον μπαμπούλα και φοβερίζοντας τον κόσμο», ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «το γύρισε στις γνώριμες για εκείνον κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις».

Παράλληλα έκανε λόγο για απομόνωση του κ. Σαμαρά σε όλη την Ευρώπη καθώς όπως είπε δε μπορεί να πείσει κανέναν με τις ανόητες φοβέρες περί Grexit.

Θέλοντας να καταδείξει την αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός επένδυσε σε τρία πράγματα: Στην φυγή καταθέσεων, στο Grexit, στο επονείδιστο και δυσβάστακτο χρέος. Και τα τρία δεν στρέφονταν μόνο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονταν ενάντια στην οικονομία και στη χώρα και είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της χώρας, είπε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε:

«Μπορεί να τα κλάψει ήδη τα τρία αυτά τερατώδη κατασκευάσματα. Γιατί και τα τρία μας άφησαν χρόνους. Και τα τρία τα τέλειωσαν εκείνοι ακριβώς από τους οποίους ο πρωθυπουργός περίμενε να του δώσουν το φιλί της ζωής. Οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο ξένος τύπος. Και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο. Και μόνο ο κύριος Σαμαράς της μαύρης προπαγάνδας, μαζί με τους πιο μαύρους Ευρωπαίους αυτουργούς της λιτότητας, επιμένει στο παραμύθι με τους δράκους. Ανίκανος να καταλάβει αυτό που όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν καλά: Ότι το 2015 δεν είναι 2012».

Χαριτολογώντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μιας και είμαστε στην Καλαμάτα, μπορούμε να θυμηθούμε το δημοτικό τραγούδι: “Φέρε μου ένα μαντίλι να δέσω στο λαιμό”. Και πριν το δέσουμε να αποχαιρετίσουμε με καλαματιανό μαντίλι τον πρωθυπουργό».

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία σημειώνοντας ότι δεν είναι κάποιος εγωιστικός στόχος. «Είναι η αυτοδυναμία της δημοκρατίας, η αυτοδυναμία του λαού, η αυτοδυναμία απέναντι στους δανειστές με τους οποίους θα διαπραγματευτούμε την απαλλαγή από το βραχνά του αβίωτου χρέους, η αυτοδυναμία της ίδιας της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι σε αντίθεση με τα αυτοδύναμα κόμματα εξουσίας του παρελθόντος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να μοιραστεί ευθύνες. Να αξιοποιήσει, δηλαδή στην κυβέρνηση, αλλά και στις θέσεις – κλειδιά του κράτους ανθρώπους με μόνο κριτήριο την αποτελεσματικότητα, την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια τους. Και να συμπορευτεί μετά τις εκλογές με όλες εκείνες τις δυνάμεις, που θέλουν και έχουν τα εχέγγυα να συμμετάσχουν στη μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε προσωπικά ότι «κυβέρνηση διανομής της λείας και νομής της εξουσίας δεν πρόκειται να υπάρξει στις 26 του Γενάρη», αλλά θα υπάρξει «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και ανόρθωσης, κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ορισμένα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου, εγγυήθηκε τις σύνταξεις των αγροτών και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, μέσω της τράπεζας επενδύσεων. Εγγυήθηκε επίσης ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και χωραφιού, λέγοντας ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι δεν θα περάσει στα χέρια τραπεζίτη».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για μια πολιτική κάθαρσης και δικαιοσύνης, που όπως είπε: «Θα απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα της διαπλοκής, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη εντοπίσει και να καθίσει στο σκαμνί τους αυτουργούς των σκανδάλων και της διαφθοράς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις άδειες λειτουργίας των ΜΜΕ από την αρχή και θα ελέγξει την χρηματοδότησή τους, θα βάλει τέλος στις φωτογραφικές ρυθμίσεις και θα επιβάλλει διαφάνεια παντού, ενώ θα διεκδικήσει αποζημίωση του δημοσίου από τις αμαρτωλές συμβάσεις, ώστε να τελειώσει μια για πάντα το πελατειακό κράτος.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στον κ. Σαμαρά με αφορμή την στάση του στο θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι στη σκάλα του τρόμου, τις τελευταίες μέρες», καθώς «εκανε στοιχείο της προπαγάνδας του το δράμα με τους τόσους νεκρούς στη Γαλλία» και χρησιμοποίησε τη γαλλική τραγωδία ως επιχείρημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πολιτική χυδαιότητα, σε όλο της το μεγαλείο» και για «ακροδεξιό παραλογισμό σε όλο του το βάθος» και γι’ αυτό, πρόσθεσε, «ήδη τον πνίγει το κύμα κατακραυγής από γαλλικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ώρα πια σε όλη την Ευρώπη ξέρουν τι σημαίνει «πολιτική άποψη Σαμαρά» και «πολιτική ηθική Σαμαρά».

Για τα γεγονότα στη Γαλλία και τις επιπτώσεις που αυτά θα έχουν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να παίρνει τις ευθύνες της και πρόσθεσε ότι η βάρβαρη επίθεση, που στοίχισε τόσες ανθρώπινες ζωές, είχε ως στόχο την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις δολοφονικές ενέργειες, εκφράζοντας την πιο αποφασιστική συμπαράσταση στο γαλλικό λαό, σημειώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά ταλάντευση, ο εξτρεμισμός, που απαντά με βία στη διαφορετικότητα, βάζει στη θέση του διαλόγου τα όπλα και στη θέση της διεκδίκησης για υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα το έγκλημα, είναι απόλυτα καταδικαστέος.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι το έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται με κυνήγι μαγισσών και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε: «Δεν θα επιστρέψουμε στο μεσαίωνα που οραματίζονται οι τρομοκράτες. Δεν θα καταργήσουμε το κράτος δικαίου, όπως αυτοί επιθυμούν και επιδιώκουν. Και δεν θα ενδώσουμε στις φωνές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που χρησιμοποιούν το αθώο αίμα για τον στιγματισμό, την περιθωριοποίηση και την καταστολή της διαφορετικότητας».

Όπως είπε: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ασφάλεια της Ελλάδας επιτάσσει την προάσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επιτάσσει το σεβασμό κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Επιτάσσει να δουλέψουμε για μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Για μια νέα ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών κυμάτων».

Απάντηση στην ομιλία Τσίπρα έδωσε η ΝΔ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στο θέμα του μεταναστευτικού:

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας μαζί με τους ηγέτες του Ελεύθερου κόσμου δίνουν ενωμένοι τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επιλέγει τις ύβρεις και την αθλιότητα.
Δεν θα σχολιάσουμε το “πρόγραμμά” του για την Οικονομία, που προκαλεί γέλιο σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό καθώς τάζει στους πάντες τα πάντα, ξεπερνώντας ακόμα και το γνωστό “λεφτά υπάρχουν”.

»Θα σχολιάσουμε όμως, τη “διαφορετική μεταναστευτική πολιτική” που εξήγγειλε απόψε ο κ. Τσίπρας που προφανώς προβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κατάργηση της διεθνούς δύναμης αποτροπής λαθρομετανάστευσης Frontex, ανοιχτά σύνορα για όλους, απόδοση ιθαγένειας σε όλους, γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου.

»Η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται με τους ηγέτες του Ελεύθερου κόσμου για ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, αφήνοντας τον Σύριζα με τις παρωχημένες ιδεοληψίες του, να καταστρώνει σχέδια τύπου “Υπατία”».