Τσίπρας προκαλεί Σαμαρά: Πρέπει να έρθει κάτι καινούριο

Η ατάκα «Δεν έχω μαγικό ραβδί», το άνοιγμα στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ  και στην καραμανλική ΝΔ και η δέσμευση για δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση – Απάντηση Κεδίκογλου: «Ο Τσίπρας είναι μοχλός πολιτικής ανωμαλίας»

Μετωπική προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον  οποίο χαρακτήρισε εκπρόσωπο του παλιού πολιτικού συστήματος, που καταρρέει εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χαμήλωσε εμφανώς τον πήχη των προσδοκιών του για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές -σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, που σημείωσε ότι θα εκπλήξουν πολλούς-, ενώ φρόντισε να στείλει μήνυμα μείωσης και των προσδοκιών από μία κυβέρνηση της Αριστεράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν οι αδικίες και οι επιπτώσεις των μνημονίων. «Δεν έχω μαγικό ραβδί, θα χρειαστεί χρόνος», σημείωσε.

Έκανε, επίσης, άνοιγμα στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ -που έχει συγχωνευθεί με τη ΝΔ σαν τράπεζες- , το οποίο έβαλε σε αντιπαραβολή με το σημερινό του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και στην καραμανλική ΝΔ, την οποία ξεχώρισε από εκείνη του κ. Σαμαρά.

Δεσμεύτηκε δε ότι θα κάνει δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση και όχι για το ευρώ, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ -δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε- γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την κατάρρευση του κοινού νομίσματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ευθεία πρόκληση στον κ. Σαμαρά να προσέλθει σε ντιμπέιτ, όπως του έχει προτείνει, χωρίς, όμως, ανταπόκριση εδώ και καιρό. Αναφερόμενος στη διαμάχη για το σύνθημα «νέα Ελλάδα», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του νέου, γιατί είναι ήδη πολλά χρόνια στην πολιτική -ήταν υπουργός πριν 23 χρόνια είπε- , άρα είναι «ιστορία».

Με αφορμή τα όσα γράφτηκαν στου FT για την περίφημη σύνοδο των Καννών χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά μαριονέτα του κ. Μπαρόζο και του «ευρωπαλατιού» και επιλογή της ντόπιας διαπλοκής. Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στον κ. Βενιζέλο, ταυτίζοντας τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε αυτό το σημείο.

Επιτέθηκε, επίσης, στον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι ήταν εκείνος που κορόιδεψε τον ελληνικό λαό με τα «Ζάππεια 1,2 και 3» και με τα 16 σημεία της δήθεν διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Επιτιθέμενος στον κ. Βενιζέλο εξέφρασε με πολύ σκωπτική διάθεση τη βεβαιότητα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  θα παραμείνει καρφωμένος στην καρέκλα του όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο μόνος ο οποίος θα μείνει καρφωμένος στην καρέκλα του, ότι και να γίνει είναι ο Βενιζέλος. Κι όσο μεγαλύτερη θα είναι η ήττα, τόσο περισσότερο θα είναι καρφωμένος στην καρέκλα» τόνισε, λέγοντας ότι «τον Βενιζέλο, το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι η προσωπική του καριέρα. Βρίσκεται σε πανικό γιατί φοβάται μη χάσει τη στήριξη της διαπλοκής, μέσα και έξω από την Ελλάδα». Και πρόσθεσε με νόημα: «Πήρε αυτό το ιστορικό κίνημα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα της Ελλάδος και το κατάντησε συνιστώσα της ΝΔ. Και μάλιστα συνιστώσα της πιο ακροδεξιάς της εκδοχής».

Μετά τις ευρωκλογές, «δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν και να εφαρμόσουν τα νέα σκληρά μέτρα και το μεσοπρόθεσμο», τόνισε, ακόμη, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ένα σκληρό μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ και θα ταρακουνήσει το Βερολίνο.

«Η πολιτική αντιμετώπιση της Ελλάδας και των χωρών του Νότου θα είναι διαφορετική», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο κοντά θα είμαστε σε διαδικασίες λύτρωσης για τον ελληνικό λαό.

Αν η Άνγκελα  Μέρκελ είχε κάνει στη Γερμανία ό,τι έχει γίνει στη χώρα μας, «αν είχε φτιάξει 60% ανεργία και το 30% των πολιτών έξω από το κοινωνικό σύστημα» τότε «θα είχε φύγει με ελικόπτερο», δήλωσε επίσης.

Ο κ. Τσίπρας, επιπρόσθετα, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από το αρχικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «τρεις κάλπες, μία επιλογή», λέγοντας ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν και πρόσωπα. Προσπάθησε έτσι να προλάβει τυχόν μέτριο αποτέλεσμα την ερχόμενη Κυριακή, ώστε να μην λειτουργήσει αυτό αρνητικά εν όψει των ευρωεκλογών.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται, σε περίπτωση που στις ευρωεκλογές υποστεί συντριπτική ήττα, να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια μέρα».

Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας είναι μοχλός πολιτικής ανωμαλίας

Ως μοχλό πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης της χώρας που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Αλ. Τσίπραστον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Ο κ. Τσίπρας έδειξε σήμερα σαφέστατα που ακριβώς στοχεύει: Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές όχι για ευρωβουλευτές, αλλά για να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκληθούν εθνικές εκλογές» αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αποκάλυψε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος είναι μοχλός πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο λαός θα τον κρίνει».