ΤτΕ και ΤΧΣ αναμένουν τη συμφωνία των Κυπρίων για να προχωρήσει η απορρόφηση

 

Ερωτηματικό παραμένει αν η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα των τριών κυπριακών τραπεζών -Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular) και Ελληνική Τράπεζα- σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να γίνει αν η κυπριακή βουλή καταψηφίσει την συμφωνία. Στελέχη τραπεζών διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατα πόσο είναι εφικτό να αποφασίσουν σήμερα τα Δ.Σ. των κυπριακών τραπεζών την πώληση των “ελληνικών δραστηριοτήτων” εαν η κυπριακή βουλή δεν εγκρίνει την απόφαση του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, δηλαδή τη μεταβίβαση των δανείων και των καταθέσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, αμέσως μόλις λάβουν τη σχετική απόφαση τα Δ.Σ. των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές έχουν καταθέσει, ή θα καταθέσουν μέχρι το απόγευμα, και οι τρεις συστημικές τράπεζες: Εθνική – Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες να καταλήξουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ΤΧΣ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση σήμερα στις 18:00, το οποίο σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, θα εξετάσει τις εναλλακτικές δυνατότητες και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, ως ο βασικός μέτοχος όλων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Και σε περίπτωση περιπλοκών στην Κύπρο, τι θα συμβεί; Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις και είναι άγνωστο αν έχει καταρτιστεί plan B σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ότι αφορά ωστόσο τις ελληνικές τράπεζες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει εγγυηθεί ότι θα προσφέρει όση ρευστότητα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ανέπτυξαν έντονη και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο τομέα της λιανικής τραπεζικής στη χώρα, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και αναπτύσσοντας παράλληλα υπολογίσημο δίκτυο καταστημάτων.

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.