Τυφώνας γίγαντας σφυροκοπά τις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος στον Ειρηνικό φέτος, πλήττει τις Φιλιππίνες, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές κτιρίων στις πιο εκτεθειμένες περιοχές της χώρας.

Το σύστημα κακοκαιρίας, κατηγορίας 5, φέρνει ανέμους 300 χλμ/ώρα και σηκώνει κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων στο νησιωτικό σύμπλεγμα, αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο.

Ο φόβος για εκτεταμμένες καταστροφές είναι μεγάλος εξαιτίας τόσο της ισχύος του συστήματος κακοκαιρίας όσο και του μέρους που χτυπά: Όντας νησιώτικο σύμπλεγμα, μεγάλα τμήματα των Φιλιππινών που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα κινδυνεύουν ενώ οι άνεμοι προβλέπονται να έχουν τέτοια ισχύ που θα μπορούν να ισοπεδώσουν παραπήγματα και να ξηλώσουν στέγες κατασκευών μέτριας αντοχής.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει πως κινδυνεύουν περιοχές στις οποίες κατοικούν συνολικά 12 εκατομμύρια άνθρωποι. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τμήματα που έχουν ήδη χτυπηθεί από συστήματα κακοκαιρίας τα τελευταία δύο χρόνια, και ακόμη βρίσκονται στη φάση της ανασυγκρότησης, όπως και οι περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,1 βαθμών τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπινίνο Αγκουίνο προειδοποίησε τους πολίτες σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση να προφυλαχθούν από την γιγαντιαία καταιγίδα που θα κορυφωθεί πλησιάζοντας την ξηρά.

Σχολεία και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έκλεισαν προληπτικά, και τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση επιφυλακής για την παραλαβή τραυματιών. Στεγασμένοι χώροι έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κάτοικοι περιοχών που θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες για πλημμύρες και κατολισθήσεις, όπως παράκτιοι οικισιμοί, οικισμοί δίπλα σε ποτάμια και οικισμοί σε βουνοπλαγιές.

Προειδοποιήσεις των αρχών: «Μην υποτιμάτε τον τυφώνα»

«Εφιστώ την προσοχή των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Αφήστε ό,τι μπορείτε όσο ο Χαϊγιάν δεν έχει χτυπήσει ακόμα τη χώρα» είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων. «Μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις του τυφώνα αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο», συμπλήρωσε.Ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε ότι η ενδοχώρα θα υποστεί σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες, ενώ οι παράκτιες περιοχές θα χτυπηθούν από κύματα ύψους τριών μέτρων.

Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι στα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο εκκένωσαν τις περιοχές τους πριν από την άφιξη του τυφώνα. Στην πρωτεύουσα Μανίλα, η οποία δεν είναι εκτίθεται άμεσα στην πορεία του καιρικού φαινόμενου, αλλά θα μπορούσε να αισθανθεί τις επιπτώσεις του, πολλά σχολεία έκλεισαν. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την αναστολή εκατοντάδων πτήσεων, ανάμεσα στις οποίες και τα περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού.

Το σύστημα κακοκαιρίας αναμένεται την Κυριακή να φτάσει στο Βιετνάμ και το Λάος.

Τις Φιλιππίνες χτυπούν κατά μέσο όρο 20 τυφώνες κάθε χρόνο -για φέτος, ο Χαϊγιάν είναι ο 24ος και ισχυρότερος. Το 2011, ο τυφώνας Ουάσι είχε προκαλέσει το θάνατο 1.100 ανθρώπων και ζημιές που υπολογίζονται ότι έφτασαν το 1,04 δισ. δολάρια.

Πηγή: in.gr