ΥΠΟΙΚ: Αδικαιολόγητος εφησυχασμός για τις συνέπειες της μη τήρησης των συμφωνιών με τους εταίρους

Τον κίνδυνο να επιστρέψει η οικονομία σε ύφεση και να οδηγηθεί η χώρα σε οριστική ρήξη με την Ευρωζώνη όσο καθυστερεί η συμφωνία με τους δανειστές, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβέλης στην Καθημερινή της Κυριακής.

Προειδοποιεί επίσης και για το ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωζώνης. «Χωρίς παράταση και χωρίς να κλείσει η συμφωνία έως τις 28/2, η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός χρηματοοικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως συνέπειες απαριθμεί την απώλεια των 7,2 δισ., την αντιμετώπιση των αγορών για δανεισμό χωρίς προληπτικό μηχανισμό στήριξης, την επιστροφή των 11,4 δισ. του ΤΧΣ, τη μη παροχή της συνήθους ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και την δύσκολη υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Ακόμη ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας με εκδόσεις εντόκων και τονίζει πως «οι κίνδυνοι ατυχήματος, θα αυξάνονται όσο παραμένουμε χωρίς συμφωνία με τους εταίρους».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, επικρατεί ένας αδικαιολόγητος εφησυχασμός, ιδιαίτερα από κόμματα της αντιπολίτευσης για τις συνέπειες της μη τήρησης των συμφωνιών με τους εταίρους.

Όπως σημειώνει, «η οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία με τους εταίρους θα συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά δούναι και λαβείν. Δεν θα ακυρώσει τα συμφωνηθέντα, πιθανόν να τα τροποποιήσει με συνοδεία διαφορετικών, ίσως και μεγαλύτερων δεσμεύσεων».