ΥΠΟΙΚ: Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους

Ανοικτές παραμένουν σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών οι ημερομηνίες για την υποβολή στο Brussels Group του πλήρους νομοσχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση στη βάση της «λίστας Βαρουφάκη» με στόχο την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους. «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και, όπως είπε, «όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο» διερωτήθηκε: «εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;».

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να κριθεί στις 6 Μαΐου, απάντησε ότι «έχουμε σχέδιο».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο-σκούπα (όπως χαρακτηρίστηκε) του υπουργείου Οικονομικών θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, με κάποιες πληροφορίες να συνδέουν το γεγονός αυτό με τη μη κατάθεσή του στο Brussels Group, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ότι πρώτα εγκρίνει η τρόικα και μετά οι υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το in.gr η πολυμελής κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη που βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη, στη βελγική πρωτεύουσα, θα εξετάσει με τους θεσμούς τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη».

Υπενθυμίζεται πως τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν σε δημοσιονομικά ζητήματα, στους πλειστηριασμούς, στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Ακόμη, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν το μακροοικονομικό σενάριο για την περίοδο 2015-2016 και ευρύτερα ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα επιτύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το ίδιο δημοσίευμα του in.gr, ότι η ελληνική παρουσία στις Βρυξέλλες θα είναι ενισχυμένη, με τη συμμετοχή στη βελγική πρωτεύουσα και του Athens Group, ενώ επιβεβαίωσε πως και εκτός του Brussels Group θα συνεδριάσει και το Euro Working Group (EWG) περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), θα συμμετέχει από ελληνικής πλευράς ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, και σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 18:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο δείπνο που αρχίζει στις 20:00 μ.μ.

Την ίδια ώρα, γύρω στις 18:00, θα συνέλθει στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Νωρίτερα στις 16:00 συνεδριάζει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ (EFC).
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις Βρυξέλλες το Brussels Group, όπως και η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το Brussels Group θα διακόψει τις εργασίες του την Πρωτομαγιά και κατά πάσα πιθανότητα θα ξανασυνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.