Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο

Την υιοθέτηση του συνόλου των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών στην έκθεση για την Ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για το Νότιο Διάδρομο, πέτυχε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Διπλωματία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Χάγη, με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, προβάλλοντας έτσι την σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

Το αρχικό κείμενο περιείχε σε πολλά σημεία προσεγγίσεις, αναλύσεις και ορολογίες, που έθιγαν τις ελληνικές θέσεις και αντιτίθονταν στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και ορισμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που αφορούσαν στο κυπριακό, στο θέμα της ΑΟΖ και στο θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ..

Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη αρχικά στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας στην οποία υπέβαλλε περισσότερες απο 30 τροπολογίες και επεδίωξε συναντήσεις τόσο με το προεδρείο όσο και με τις άλλες Εθνικές Αντιπροσωπείες ενώ διαπραγματεύτηκε με την Τουρκική πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε εντέλει θετικά.

Ετσι τελικά υιοθετήθηκε το σύνολο των Ελληνικών Τροπολογιών και αφαιρέθηκαν παράγραφοι, που δημιουργούσαν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπιδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ανάδειξη αυτής της διάστασης μάς δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή και τα εθνικά μας Δίκαια».