Υπέρ υποψηφιότητας Χίλαρι ο Ομπάμα

Οι Δημοκρατικοί περιμένουν να δουν εάν η Χίλαρι Κλίντον θα θελήσει να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για τις επόμενες εκλογές για τον Λευκό Οίκο, και φαίνεται ότι ο κύβος ρίπτεται με τον Μπαράκ Ομπάμα: Η Κλίντον «θα γινόταν πολύ καλή πρόεδρος» είπε, δίνοντας την υψηλότερη ψήφο από τις τάξεις του κόμματος στην πρώην ΥΠΕΞ.

Αναγνωρίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι η καλύτερη «διαφήμιση» για το κόμμα, εκτίμησε πως δεν θα εμφανιστεί πολύ στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία και… καθησύχασε ότι «η Χίλαρι θα διαφωνήσει μαζί μου σε αρκετά ζητήματα».

Μιλώντας σε εκπομπή του ABC το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ουάσινγκτον), ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών που θα ήταν κατάλληλοι για την προεδρία, έκανε όμως τον κόπο να αναφέρει ονομαστικά μόνο μία εξ αυτών: Η Χίλαρι Κλίντον, είπε, «θα γινόταν πολύ καλή, εξαιρετική πρόεδρος».

Η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα και ηττημένη από τον νυν πρόεδρο στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα του 2008, αναμένεται σύντομα να ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει ξανά την υποψηφιότητα για το 2016.

Μέχρι πρότινος, θεωρείτο ότι θα εκφραστεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Μετά τις οδυνηρές για τους Δημοκρατικούς ενδιάμεσες κάλπες, αρκετοί εκτιμούσαν πως ίσως ακόμη και να επισπεύσει την απόφασή της.

Στη συνέντευξη, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι η Κλίντον «δεν πρόκειται να συμφωνήσει μαζί μου στα πάντα».

«Ένα από τα καλά του να βάζεις υποψηφιότητα για πρόεδρος είναι η διαμόρφωση των δικών σου θέσεων, να κάνεις μία καθαρή, νέα αρχή» είπε με νόημα.