Υπ. Οικονομικών: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ούτε επόμενα μέτρα

 

Κοντά σε συμφωνία για τα νούμερα με την Τρόικα, στο… περίμενε ακόμα από την Eurostat
«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο του 2014 που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 811 εκατ. ευρώ, διπλάσιο δηλαδή από το πλεόνασμα του Ιανουαρίου πέρυσι –αλλά και κατά 144 εκατ. ευρώ μικρότερο από το στόχο.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι, αν και πρόωρο ακόμα αφού έσοδα του 2013 θα εισπράττονται μέχρι και τον Μάρτιο, η κυβέρνηση εκτιμά σύμφωνα με τη μεθοδολογία που η Eurostat μετράει τα μεγέθη, το πρωτογενές πλεόνασμα της περασμένης χρονιάς θα ανέλθει σε 3,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα όμως με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα για τον υπολογισμό του πλεονάσματος, όπου δεν μετράνε τα μέτρα στήριξης από την ΕΕ (σσ: ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ) θα είναι μικρότερο αλλά πάνω από 812 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί ως στόχος.
Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα
«Αν θέλαμε να κλείσουμε την διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα μπορούσαμε μέσα σε δύο ώρες να το κάνουμε, αν δεχόμασταν τις δυσμενείς εκτιμήσεις που προέβαλε προ μηνών η Τρόικα» ανέφερε η ίδια πηγή που επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες του protothema.gr ότι «από την περασμένη Τετάρτη το Γενικό Λογιστήριο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα και έχουμε συμφωνήσει σε νούμερα του 2013 για το πρωτογενές πλεόνασμα».
Ενώ τα μεγέθη του 2013 έχουν σχεδόν συμφωνηθεί, προς κρίση από την τρόικα παραμένει η θετική επίπτωση που θα έχει το πλεόνασμα της περασμένης χρονιάς φέτος (carry over) και από αυτό θα κριθεί αν τελικώς υπάρχει ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων.