Υπ. Παραγ. Ανασυγκρότησης: Η Eldorado Gold και τα φερέφωνα της δεν μπορούν να εκβιάσουν τη χώρα και την κυβέρνηση

Στο στόχαστρο του βάζει για άλλη μία φορά την Eldorado Gold το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων της μεταλλωρύχων.

Το υπουργείο, αφού σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται, «ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας» και διαβεβαιώνει ότι κανένας τους δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, καταφέρεται κατά της Eldorado Gold, κατηγορώντας την ότι τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στο δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα.

Μάλιστα, κάνει λόγο για απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, «η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της».

Το υπουργείο διαμηνύει ότι η Eldorado Gold δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί «ασυλία», για να διεκδικεί να παραμένει εκτός ελέγχου προκειμένου να συγκαλύπτει αυθαιρεσίες και καταστροφικές επιλογές. Και προσθέτει ότι «πρέπει να αντιληφθεί ότι η πανέμορφη Χαλκιδική δεν είναι ιδιοκτησία της, ότι δεν είναι αφεντικό στη χώρα ούτε η Χαλκιδική “πειραματόζωο” περιβαλλοντικής καταστροφής για τα κέρδη της».

Τονίζει ακόμη ότι η ίδια η εταιρεία και τα εγχώρια φερέφωνα της, όπως λέει, «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση».

Σημειώνει μάλιστα ότι «τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία “θάβουν” όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις, προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold».

Επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων Υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής, «η Eldorado Gold, όμως, και τα παπαγαλάκια της επιλέγουν τακτικές “κατσαρόλας” και “εκβιασμού”».

«Αυτές οι τακτικές δεν θα περάσουν» διαμηνύει το υπουργείο και καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν για αυτά τα αιτήματα «και να απορρίψουν τις μεθοδεύσεις της Eldorado Gold που επιδιώκει να τους χρησιμοποιήσει για τις δικές της σκοπιμότητες».