Υστατη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας για να γεφυρωθεί το χάσμα

Υστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας δέχτηκε στο γραφείο του τούς επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) μια ημέρα πριν από την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή.

Επιπλέον, την Πέμπτη, Στουρνάρας και τρόικα αναχωρούν για το «εμβόλιμο» Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί, αλλά όπως φαίνεται και το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Παρόντες στην τελική διαπραγμάτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου , ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ενώ αναμένεται και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πλειστηριασμώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα διακοπεί στις 13:30 καθώς ο κ. Στουρνάρας είναι ανάγκη να διακόψει και θα συνεχιστεί και πάλι το απόγευμα.

Οπως και να κυλήσει το ραντεβού με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καταθέσει στη Βουλή Προϋπολογισμό χωρίς νέα μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Από την άλλη πλευρά η τρόικα σκληραίνει τη στάση της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει κανένα μέτωπο, ενώ όπως περιγράφει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «την ώρα που πάμε να κλείσουμε κάτι ανοίγουν ξαφνικά ένα άλλο θέμα». Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τρόικα «παίζει καθυστέρηση» την ώρα που ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα ως τις 9 Δεκεμβρίου (συνεδρίαση Eurogroup).
Ωστόσο συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα πριν τα Χριστούγεννα και το πιθανότερο πλέον σενάριο, μετά την αποχώρηση της τρόικας την Πέμπτη, είναι η επιστροφή της το Δεκέμβριο και η παράταση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.
Συνοπτικά τα δυσκολότερα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν τα εξής:
Δημοσιονομικό κενό 2014. Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.
Φόρος ακινήτων. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το σχέδιο πριν από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που υπολογιζόταν ότι θα φέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα από τα ακίνητα το 2014.
Αρση πλειστηριασμών για α’ κατοικία από 1.1.2014. Η συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δεν οδήγησε σε συμφωνία. Το σχέδιο για περιορισμένη άρση των πλειστηριασμών ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και θα αφορά «έχοντες και κατέχοντες». Η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ωστόσο οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη αρκετά.
Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Παραμένει η διαφωνία με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.
πηγή: tovima.gr