Φέσσας: Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η αύξηση των φόρων ως δημοσιονομικό μέτρο, χωρίς αντίστοιχη μείωση των δαπανών

«Σκληρές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC, τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν για τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της φορολογίας και ειδικότερα στην προτεινόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των έκτακτων εισφορών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, για μία ακόμη φορά, η αύξηση των φόρων, ως δημοσιονομικό μέτρο, χωρίς αντίστοιχη μείωση των δαπανών».

Κατά τον πρόεδρο τοου ΣΕΒ κύριος στόχος θα έπρεπε να είναι η εξάλειψη της διαχρονικής ανεπάρκειας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η έμπρακτη πολιτική βούληση για την αποτελεσματική σύλληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

«Όσο αυτά δεν μετουσιώνονται σε σχέδιο δράσης, θα μπαίνει στο τραπέζι, ξανά και ξανά, η αύξηση της φορολογίας, με συνέπεια να τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι, να αυξάνονται τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και να στραγγαλίζεται η οικονομία» όπως είπε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΕΒ που μπορούν να αξιοποιηθούν στα θέματα σύλληψης της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Φέσσας επεσήμανε ακόμη ότι, ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να ανασάνει η οικονομία και τόνισε ότι, η χώρα διαθέτει επιχειρηματικές δυνάμεις που μπορούν να της δώσουν την αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη, καθώς και σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως είναι το προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα της και η γεωπολιτική της τοποθέτηση.