Φαρμακεία εμπλέκονται σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

 

Εκατοντάδες φαρμακεία ανά την Ελλάδα και πέντε φαρμακαποθήκες εμπλέκονται σε δραστηριότητες παράνομων επανεξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων, δημιουργώντας τεράστια κενά στην ελληνική αγορά.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που προέκυψαν μετά από ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι τα στοιχεία αποστέλλονται σήμερα στον Εισαγγελέα, ενώ έκανε λόγο για αυστηροποίηση των ποινών προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.
Ειδικότερα προέκυψε ότι:
·      Στις 8-02-2013 σε εταιρεία εμπορικών αντιπροσώπων φαρμάκων στην Καλλιθέα, η οποία είναι θυγατρική βουλγάρικης εταιρείας με κοινό ιδιοκτήτη Έλληνα γιατρό διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούσε τριγωνικές ενδοκοινοτικές εξαγωγές φαρμάκων σε Βουλγαρία, Αγγλία και Γερμανία με φάρμακα που προμηθευόταν από φαρμακεία όλης της χώρας και τιμολογούσε στην μητρική στην Βουλγαρία. Τα φαρμακεία που προμήθευαν φάρμακα από 20-12-2011 έως 15-01-2013 είναι 202. Παράλληλα κατασχέθηκαν και 48 σκευάσματα τα οποία ήταν μισοκατεστρεμμένα και έλλειπαν οι ταινίες γνησιότητας.
·      Φαρμακαποθήκη με έδρα το Περιστέρι από τον Ιανουάριο του 2013 προμηθευόταν φαρμακευτικά σκευάσματα από 240 φαρμακεία και πραγματοποιούσε παράλληλες εξαγωγές.
·      Στις 5-02-2013 σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικών σκευασμάτων διαπιστώθηκε η εμπλοκή 29 φαρμακείων σε αγοραπωλησίες φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
·      Στις 4-04-2011 φαρμακαποθήκη στον νομό Μεσσηνίας διενεργούσε εξαγωγές από φάρμακα που προμηθευόταν από διάφορες εταιρείες εισαγωγής φαρμάκων καθώς και από 15 φαρμακεία της Πελοποννήσου και όμορων Νομών. Τα συγκεκριμένα φαρμακεία έστελναν φάρμακα στην επιχείρηση εκδίδοντας Δελτία Αποστολής χωρίς να εκδίδουν τιμολόγια, ως όφειλαν. Η επιχείρηση τους εξέδιδε πιστωτικά τιμολόγια παρόλο που δεν ήταν η προμηθεύτρια τους επιχείρηση.
·      Στις 27-06-2011 σε φαρμακείο στην Πελοπόννησο διαπιστώθηκε ότι εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε φαρμακευτικά είδη διενεργούσε ενδοκοινοτικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι διαμεσολαβεί στις εξαγωγές στην Γερμανία με άλλα 40 φαρμακεία σε όλη την χώρα. Από πληροφορίες που απέστειλαν οι Γερμανικές Αρχές αναφέρεται ότι οι πωλήσεις των φαρμακείων είναι εικονικές ως προς την εταιρεία η οποία δεν εξέδιδε τιμολόγια.
·      Σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα από 18-06-2010 έως και 16-06-2011 είχε εξαγάγει 930 τεμάχια συγκεκριμένου φαρμάκου αξίας 721.665,47 ευρώ από 16 παρτίδες αν και είχε προμηθευτεί μόνο δύο τεμάχια.
·      Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο ιατρείο καθηγητή Οφθαλμολογίας και Διευθυντή Πανεπιστημιακής Κλινικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ψυγείο εντός του ιατρείου του 39 κουτιά συγκεκριμένου φαρμάκου από τα οποία έλλειπαν οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια).
Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε έξι περιπτώσεις έφεραν τον ίδιο μοναδικό αριθμό σκευάσματος, δηλαδή είχαν εκτελεστεί οι συνταγές, είχαν επιβαρυνθεί τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να χορηγηθούν στους ασθενείς. Σύμφωνα με τα όσα διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους, ο καθηγητής προμήθευε τον ιδιοκτήτη φαρμακείου στο κέντρο της Αθήνας (προηγούμενη περίπτωση) με φάρμακα χωρίς παραστατικά που του τα έδινε στην είσοδο πολυκατοικίας σε κούτες με παγοκύστες. Για κάθε σκεύασμα έπαιρνε 350 ευρώ.
·      Φαρμακείο στην Πελοπόννησο είχε συναλλαγές με οκτώ φαρμακεία από την Κέρκυρα όπου αγόραζε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων από εξαγώγιμα φάρμακα τα οποία στη συνέχεια πωλούσε κυρίως σε φαρμακαποθήκες της Αθήνας. Στη συνέχεια τα φάρμακα εξάγονταν στην Γερμανία χωρίς να υπάρχουν παραστατικά αγορών. Επιπλέον επτά από αυτά είχαν πραγματοποιήσει εξαγωγές στην Κύπρο εμπορευμάτων συνολικής αξίας 1.815.330 ευρώ για τα οποία δεν είχαν δηλωθεί οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις τους.
·      Στις ενδοκοινοτικές παραδόσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία της Κέρκυρας, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 26-07-2012, εμπλέκονται και εμπορικοί αντιπρόσωποι μεσολάβησης πώλησης φαρμάκων από τους οποίους κατασχέθηκαν 36 σκευάσματα για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά αγοράς ενώ έξι από αυτά ήταν χωρίς ταινίες γνησιότητας.
·      Σε έλεγχο στις 29-05-2012 σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε ότι εξήγαγε φάρμακα στην Γερμανία αξίας 150.977,51 ευρώ ενώ δεν είχε υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος την τελευταία δεκαετία, δεν τηρούσε βιβλία και δεν εξέδιδε θεωρημένα παραστατικά. Επιπλέον κατασχέθηκαν 1.180 κουτιά φαρμάκων από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες γνησιότητας και βρισκόταν στα ράφια του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ. Επιπλέον διακίνησε 1.350.000 κουτιά αναβολικών σκευασμάτων αξίας 2.263.237 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά πωλήσεων.
·      Στις 16-02-2012 σε φαρμακείο στα Λουτρά Ωραίας Ελένης στον Νομό Κορινθίας βρέθηκαν 440 σκευάσματα με επανακολλημένες ταινίες γνησιότητας και 70 σκευάσματα χωρίς ταινίες γνησιότητας. Τα φάρμακα βρέθηκαν σε ψυγείο που βρισκόταν στην επιχείρηση καθώς σε κουτιά υποδημάτων που ήταν τοποθετημένα στα ράφια διπλανής επιχείρησης. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ.
·      Στις 23-1-2012 σε φαρμακείο κατασχέθηκαν 140 σκευάσματα φαρμάκων από τα οποία έλλειπαν οι ταινίες γνησιότητας και τα οποία ήταν τοποθετημένα σε τραπέζι στον εσωτερικό χώρο του φαρμακείου. Τα κατασχεθέντα φάρμακα παραδόθηκαν στον ΕΟΦ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο σχετικός φάκελος παραδίδεται σήμερα στον εισαγγελέα, το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα στην αγορά «… κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές».
Ο κ. Σαλμάς πρόσθεσε ότι «οι παραβάτες δεν συμπαρασύρουν το κύρος του φαρμακευτικού επαγγέλματος διότι η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών κάνουν έντιμα την δουλειά τους και συνεισφέρουν στον χώρο της υγείας».