Φλαμπουράρης: Εάν η κυβέρνηση καταφύγει σε δημοψήφισμα, η πρότασή της θα υποστηριχθεί

Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, εκτιμώντας παράλληλα ότι εάν η κυβέρνηση καταφύγει σε δημοψήφισμα τότε η πρότασή της θα υποστηριχθεί.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα οι εταίροι θα πρέπει να δεχθούν την νέα ετυμηγορία των Ελλήνων, να αποδεχθούν τη Δημοκρατία και να κάτσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε πως δεν εννοούσε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία και πρόσθεσε ότι εάν οι εταίροι βάλουν στο τραπέζι το mail Χαρδούβελη η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να πάει σε συμφωνία χωρίς να ζητήσει την άποψη του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως εάν η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα «μισθοί-συντάξεις ή ΔΝΤ» τότε θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι σταδιακά εφαρμόζει το πρόγραμμά του, ενώ για το θέμα του ΕΝΦΙΑ είπε πως ενδέχεται να διατηρηθεί για ένα εξάμηνο. Υπογράμμισε μάλιστα πως η 13η σύνταξη θα δοθεί έστω και καθυστερημένα και πρόσθεσε ότι εάν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας οι πολίτες θα δουν γρήγορες αλλαγές.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης της διαπραγματευτικής ομάδας ο Αλέκος Φλαμπουράρης επέμεινε ότι ο πρωθυπουργός δεν «ψαλίδισε» τον Γ. Βαρουφάκη και υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί όλες τις αρμοδιότητες που είχε και πριν τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ωστόσο είπε πως δεν ξέρει εάν ο Γ. Βαρουφάκης θα πάει μόνος του στο Eurogroup ή θα συνοδεύεται από τον Γ. Δραγασάκη ή κάποιον άλλο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα είναι στο Eurogroup σίγουρα.

Όσον αφορά στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο κ. Φλαμπουράρης μίλησε για επιτυχία της κυβέρνησης καθώς κέρδισε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα και τελείωσε με το θέμα της 5ης αξιολόγησης. Τόνισε μάλιστα πως το «λάθος» ήταν ότι η κυβέρνηση υπερεκτίμησε «τη δημοκρατική, διαφανή και κοινωνική συμπεριφορά των εταίρων».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ περί αποπομπής Βαρουφάκη κατόπιν αιτήματος του ίδιου, ο κ. Φλαμπουράρης είπε πως δεν είναι σωστό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις επεσήμανε όμως ότι ο Ολλανδός πολιτικός «έλαβε την απάντησή του από την κυβέρνηση».

Κληθείς να σχολιάσει τον προπηλακισμό του Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια, ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε τον προβληματισμό του, σημειώνοντας: «Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να είμαστε και οξείς και επιθετικοί αλλά πρέπει να το διαχωρίζουμε από την προσωπική στοχοποίηση». Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που έγινε δεν έχει να κάνει με «πολιτική αντιπαράθεση».

Ο ίδιος τόνισε πως το θετικό είναι πως ο υπουργός Οικονομικών διατήρησε την ψυχραιμία, συζήτησε με τους αντιεξουσιαστές και τελικά κέρδισε. Εξήγησε μάλιστα πως μένει στα Εξάρχεια και δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα.