Φταγμένο με δάκρυα το εξώφυλλο του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε σήμερα

Μία εβδομάδα μετά την βάρβαρη επίθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία, το Charlie Hebdo κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Μωάμεθ: Εξώφυλλο βλάσφημο, αλλά και εξώφυλλο που, όπως εξήγησαν οι σχεδιαστές του περιοδικού, «σχεδιάστηκε με δάκρυα».

Αντιδράσεις για την επιλογή του περιοδικού να κυκλοφορήσει με απεικόνιση του προφήτη είχαν ξεσπάσει ήδη μετά την αποκάλυψη του εξώφυλλού του.

Το τεύχος προετοιμάστηκε από τη συντακτική ομάδα του Charlie Hebdo στα γραφεία της Liberation και σε υπολογιστές που δάνεισε η Monde. Κατ’ εξαίρεση, το τεύχος τυπώθηκε σε τρία εκατ. αντίτυπα και θα μείνει στα κιόσκια για δύο εβδομάδες.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση, θα μεταφραστεί στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά ενώ θα διανεμηθεί στην Ιταλία με την Fatto Quotidiano και στην Τουρκία με την Cumhuriyet Gazetesi.

Στο εξώφυλλο, που είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη ημέρα, απεικονίζεται ο Μωάμεθ να κρατά, δακρυσμένος, πλακάτ Je suis Charlie και με επικεφαλίδα του σκίτσου «Όλα συγχωρέθηκαν».

Σε μία πολύ συναισθηματική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στην παρουσίαση του τεύχους, ο σκιτσογράφος Ρενάλ Λουζιέ («Luz») που σχεδίασε το σκίτσο που τελικά κατέληξε στο εξώφυλλο, είπε χωρίς περιστροφές πως «ναι, είναι ο Μωάμεθ».

«Σχεδιάσα και έγραψα Je suis Charlie. Είχα την ιδέα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν ήταν ακόμη για εξώφυλλο. Μετά είχα την ιδέα να σχεδιάσω τον Μωάμεθ, το κοίταξα, και τον είχα σχεδιάσει να δακρύζει και τότε έγραψα από πάνω “όλα έχουν συγχωρεθεί”» είπε.

«Και τότε δάκρυσα κι εγώ» είπε ο Luz.

Μετά την αποκάλυψη του εξωφύλλου, οι κυριότερες μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας είχαν καλέσει τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης» εν όψει της κυκλοφορίας.

Ενδεικτικά, στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιεί το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο Luz είπε: «Δεν ανησυχώ για το εξώφυλλο, γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πιο έξυπνος από ό,τι συνήθως πιστεύει κανείς».

Στο εσωτερικό του τεύχους υπάρχουν και άλλες καρικατούρες του Μωάμεθ, αλλά και (φυσικά) σκίτσα για την επίθεση και σκίτσα με τζιχαντιστές.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ζερά Μπιάρ είπε ότι η εικόνα του Μωάμεθ στο εξώφυλλο «είναι πολύ πιο όμορφη από την εικόνα του Μωάμεθ που είχαν οι δολοφόνοι» στην επίθεση.