«Φωτιά» ο προϋπολογισμός του 2014 στην Πορτογαλία

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Απολύσεις και μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, αλλά και συνολικές  περικοπές δαπανών ύψους 3,9 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 2,3% του ΑΕΠ),  περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 που κατέθεσε την Τρίτη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

 

Με βάση το κατατεθέν νομοσχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με μισθό άνω των 600 ευρώ τον μήνα θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται από 2,5% έως 12%, μεταδίδουν πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, προβλέπεται και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 2%, όπως και όσων εργάζονται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα -πλην των νοσοκομείων- κατά τουλάχιστον 3%.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται επίσης ένα μέτρο βάσει του οποίου θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας στον δημόσιο τομέα από τις 35 στις 40 εβδομαδιαίως, το όριο συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη, ενώ θα υπάρξουν ακόμη περικοπές στις συντάξεις χηρείας και έως και 10% μείωση σε όλες τις συντάξεις του δημοσίου που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ.

«Οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα δανεισμού που λήγει τον Ιούνιο του 2014. Οι απαιτούμενες θυσίες είναι απαραίτητες για να εξασφαλισθεί το μέλλον» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουΐζ Αλμπουκέρκι.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία κατά 2,1%, ιδίως μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4% του ΑΕΠ μέσα στο 2014, βάσει των συμφωνιών με τους διεθνείς δανειστές της (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) στα πλαίσια της δανειακής της διευκόλυνσης με 78 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr