Χαρδούβελης: Οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές για το περιεχόμενο και το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι ο πιο σκληρός και αδιάλλακτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις ήταν το ΔΝΤ.

Πληροφορίες ανάφεραν πως ο κ. Χαρδούβελης τόνισε μάλιστα ότι οι δανειστές «δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο».

Αυτή η αναφορά στις πρόωρες εκλογές προκάλεσε πλήθος σχολίων στον Τύπο, που έβλεπε επιβεβαίωση Χαρδούβελη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης για το θέμα δίδοντας τις εξής διευκρινίσεις για τα λεγόμενα του υπουργού.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα».

Κατά την συνεδρίαςη της Επιτεοπής, ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης που ζητούσε περισσότερες πληροφορίες, είπε ότι δεν μπορείς να αποκαλύψεις τη στρατηγική σου στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης. «Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ είναι πως κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση, είπε, ενώ εκτίμησε ότι παρά το δυσμενές πλαίσιο «η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».

Επισήμανση του υπουργού με νόημα και πολλούς αποδέκτες ήταν και αυτή ότι δεν είναι φουσκωμένες οι εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη και τα μεγέθη. «Την προβλέπουν Διεθνείς Οργανισμοί» τόνισε.

«Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε είναι ενδεικτικό και κάτι σημαίνει», είπε ο Γκ.Χαρδούβελης στη Βουλή κληθείς να ενημερώσει τους βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών αν θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα για το ζήτημα του χρέους που αποτελεί ένα από τα κεφάλαια του προϋπολογισμού.

Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Χαρδούβελη ήταν ότι «σε μια διαπραγμάτευση όταν είναι στη μέση, δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις την στρατηγική σου».

«Δεν μπορώ εγώ στην μέση της διαπραγμάτευσης να πω αυτό νομίζω, έτσι κι αλλιώς», υπογράμμισε. «Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ είναι πως κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε παρά το δυσμενές πλαίσιο ότι «ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα».

Όπως τόνισε «δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα».

Σημείωσε πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες».

«Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση», πρόσθεσε εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα επιτύχουμε και θα χαράξει μία νέα περίοδος με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη».

«Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος», συμπλήρωσε.

Επισκοπώντας τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε πως ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα της οποίας «επιβεβαιώνουν πως υπάρχει στη χώρα προσήλωση στη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Το ζητούμενο, από τώρα και στο εξής, είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης, με κρίσιμους παράγοντες την πολιτική σταθερότητα και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.

«Η οικονομία αλλάζει σελίδα και αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, για να ερμηνεύσει στη συνέχεια τη δήλωσή του σημειώνοντας πως «τα πολύ δύσκολα, η κακή κατάσταση, νομίζω πως έχουν τελειώσει».

«Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης. Τώρα είναι καιρός να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά», είπε, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση».

Ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε πως το 2015 «θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους – και των τόκων – χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, κάτι που σηματοδοτεί πως η χώρα πλησιάζει στη δημοσιονομική της αυτάρκεια και παύει να μεταβιβάζει δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές».

Επίσης σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας».

Απαντώντας δε, στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά θα πρέπει πρώτα η χώρα να σταθεί στα πόδια της».

Σε κάθε περίπτωση, ο Προϋπολογισμός του 2015, «θα εκτελεστεί, μετά από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης του ΑΕΠ και τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας και θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη χρονιά, βασιζόμενου στην ορθολογική περικοπή δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

«Πολλοί αμφισβητούν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, αλλά δεν είναι δική μας φουσκωμένη εκτίμηση: Την προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Και στο ερώτημα πώς θα προκύψει η προβλεπόμενη ανάπτυξη ύψους 2,9%, ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε πως το κλειδί είναι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επενδύσεων κατά 11,7%, των εξαγωγών κατά 5,2% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «δεν προβλέπεται να προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά προφανώς από την μεγέθυνση της οικονομίας: Μεγαλώνει η πίττα, και ως εκ τούτου και τα έσοδα».

Σημαντικό ρόλο παίζει και η προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας. «Θέλουμε να ελπίζουμε πως μετά την αναχρηματοδότησή τους, οι τράπεζες θα επιστρέψουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Και επειδή θα έρθει χρήμα στην αγορά, θα αυξηθεί η ρευστότητα και θα ωφεληθεί και το Δημόσιο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδούβελης.