Χωρίς συμφωνία αποχωρεί η τρόικα

 

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πολλά ζητήματα – «αγκάθια» παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πάντως, «υπήρξε σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα». Σήμερα, Πέμπτη, η τρόικα αποχωρεί ενόψει και της Συνόδου Κορυφής και οι διαπραγματεύσεις μετατίθενται για το τέλος του μήνα οπότε και επιστρέφει ξανά στην Αθήνα.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα, προσθέτοντας ότι όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά θα κλείσουν όλα μαζί ως πακέτο, όταν η αποστολή επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες ημέρες. Ανέφερε δε πως η δόση του Μαρτίου είναι εξασφαλισμένη.

Στο μεταξύ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει ότι συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα ο Αντώνης Μανιτάκης. «Ο υπουργός δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε και κατά συνέπεια δεν βγήκε από “παράπλευρη” ή “πίσω” πόρτα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, προηγήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση του Αντ.Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μανιτάκης, παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν η μείωση των δομών στα υπουργεία και η συγχώνευση, κατάργηση, ενοποίηση φορέων του δημοσίου.

Τα «αγκάθια»

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι τα θέματα που παραμένουν ανοικτά στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Η τρόικα φέρεται να ανακάλυψε και νέα προβλήματα, όπως είναι ο κίνδυνος αύξησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι ελλιπείς έλεγχοι των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανησυχεί και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες μιας ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Δήθεν επαναδιαπραγμάτευση «βλέπουν» οι ΑΝΕΛ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας. «Παρά τους λεονταρισμούς της συγκυβέρνησης για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε καν να πει στον Τόμσεν και την παρέα του ότι δεν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, ότι θα καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και ότι θα δώσει φθηνό πετρέλαιο, προκειμένου να μην παγώσει ο ελληνικός λαός», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.