Άμεσο έλεγχο των συμβεβλημένων κλινικών του ΕΟΠΥΥ ζήτησε ο υπουργός Υγείας,

Εντολή για τον άμεσο έλεγχο των συμβεβλημένων κλινικών του ΕΟΠΥΥ έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την ηγεσία του Οργανισμού.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι αφορούν το έτος 2013, σχετίζονται με τον καταλογισμό ποινών και προστίμων σε όσες κλινικές παραβίασαν τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω των ενστάσεων που είχαν ως συνέπεια να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έλεγχοι για το 2013, τον προηγούμενο μήνα – και μετά από συμφωνία με τους θεσμούς – αποφασίστηκε η αλλαγή του μαθηματικού τύπου του claw back για το 2014 και η αποσύνδεσή του από αυτό του 2013, έτσι ώστε να είναι δυνατή η είσπραξή του, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ λόγω της προκήρυξης εκλογών και τελικά υπογράφηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο, αφού είχε διασφαλιστεί ότι με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απαλλαγής των κλινικών από τον έλεγχο των υποβαλλόμενων δαπανών τους.

Η υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, εισάγει νέες, πιο αυστηρές ποινές από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους παραβάτες. Ειδικότερα, σε αυτούς που έχουν παραβάσεις οι οποίες υπερβαίνουν το 10% των αιτούμενων ποσών, επιβάλλεται πρόσθετη ποινή διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενός μηνός, ενώ για υπότροπους επιβάλλεται ελάχιστη ποινή διακοπής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, διάρκειας έξι μηνών.