Άντ. Κυπριανού: Εποικοδημητική η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Εποικοδημητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

«Είναι κοινή πεποίθηση μας», τόνισε, «ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, ότι έχουμε να καλύψουμε ακόμα μεγάλη απόσταση μέχρις ότου δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν πραγματικά να πάμε σε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο γγ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «παλινδρομήσεις και αντιφάσεις κατά την άποψή μας το μόνο που προκαλούν είναι ζημιά στη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν και άλλοθι στην Τουρκία να προσπαθεί να ξεφύγει από υποχρεώσεις που έχει έναντι του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και έναντι των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και έναντι των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει αισιοδοξία για λύση στο 2016, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν πρέπει να συζητούμε με αυτές τις λογικές και ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες εκεί και όπου υπάρχουν και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί το 2016 είναι καλοδεχούμενο».

«Αν όχι», πρόσθεσε, «εμείς επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα της λύσης του Κυπριακού δεν είναι συναρτημένο με τον χρόνο που παρέρχεται, είναι θέμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Εκεί λοιπόν θα κριθεί κατά πόσον θα μπορεί να επιλυθεί το 2016 ή όχι, αν οι θέσεις που θα κατατεθούν, θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο».