Έγκριση σήμερα από Eurogroup για εκταμίευση δόσης

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την χώρα μας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2013.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει.

Aπό τις αρχές της περασμένης βδομάδας, πάντως, η Κομισιόν είχε ήδη εισηγηθεί την εκταμίευση της επόμενης δόσης θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της, κυρίως με την υιοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup τη «σκυτάλη» θα πάρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), όπου ο Γενικός Διευθυντής, Κλάους Ρέγκλινγκ, και το δ.σ. θα αποφασίσουν και θα ανακοινώσουν την ημερομηνία της εκταμίευσης.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της Κύπρου δεν έχει περιληφθεί τελικά στην ατζέντα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι αμφίβολο αν το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου θα συζητήθει στις 11 Φεβρουαρίου και όλα δείχνουν ότι το ζήτημα θα περάσει στη νέα κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις προεδρικές εκλογές. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.