Έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες η Αθήνα

Βέβαιη ότι στην σημερινή συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ ή το αργότερο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα αποφασιστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των δόσεων συνολικά 44 δις ευρώ εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Αν και αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις και διχογνωμίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ που αφορούν την συνολική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η Αθήνα δεν ανησυχεί. Μένει βέβαια να αποφασιστεί το ακριβές ποσό, η ημερομηνία της εκταμίευσης και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις μπορεί να ληφθούν από την Σύνοδο Κορυφής και να υπάρξει και νέο Γιουρογκρούπ ενδεχομένως την επόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι με πρώτους του Γερμανούς επιμένουν ότι οι δόσεις θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας ο οποίος όμως θα τελεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (EFSF). Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η πρώτη δόση θα είναι 31,5 δις και ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα. Στο Γιουρογκρούπ θα συζητηθεί και το θέμα της συνολικής βιωσιμότητας του χρέους. Καθώς το Βερολίνο απορρίπτει το νέο κούρεμα που ζητά το ΔΝΤ στο τραπέζι είναι η επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και η παράταση στην αποπληρωμή με χαμηλότερα επιτόκια όπως και η παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για συμβιβαστική λύση για να κρατηθεί όρθια η χώρα μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε θα παγώσει συνολικά η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αφού θα γίνει αντικείμενο της προεκλογικής συζήτησης στην Γερμανία.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη και των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων έκλεισε με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν από τις απαιτήσεις της Τρόικας προκειμένου να εκλείψουν τα προσχήματα για νέα καθυστέρηση στην λήψη των αποφάσεων. Πάντως η τρικομματική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα για 22.000 απολύσεις στο δημόσιο που έθεσε η Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζήτησε καν τη νέα αυτή απαίτηση της Τρόικας, τονίζοντας ότι το πακέτο μέτρων έχει κλείσει, ενώ αργότερα έγινε γνωστό και το ότι το ΔΝΤ «απέσυρε» το σχετικό e-mail με την απαίτηση.

Οι εξελίξεις γύρω από την εκταμίευση του δανείου αλλά και οι προοπτικές της τρικομματικής κυβέρνησης συζητήθηκαν χθες στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τους πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Με τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει στο εξωτερικό μήνυμα ενότητα της κυβέρνησης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τις δύσκολες ψηφοφορίες στην Βουλή.

Γι αυτό άλλωστε προτίμησαν από κοινού να παρακάμψουν την κοινοβουλευτική διαδικασία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Στις συναντήσεις συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί εννεαμελής επιτροπή από τα τρία κόμματα για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Αν και επισήμως διαψεύδεται σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά την εκταμίευση της δόσης του δανείου. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να επαναπροσδιοριστεί η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν και να εκλείψουν οι αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα με την τοποθέτηση υπουργών αποφασισμένων που να παραβλέπουν το πολιτικό κόστος. Συντονισμένες ήταν αυτή την φορά και οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών μετά τις συναντήσεις. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα έκανε ότι της αναλογούσε και ότι η καθυστέρηση στις αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων βλάπτει όχι μόνο την χώρα αλλά την ΕΕ. Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του εστίασε στην λειτουργία της κυβέρνησης και στην ανάγκη να υπάρξει αναπτυξιακό πακέτο για να ξεκινήσει η ανάκαμψη.