Έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου αναμένεται να σημάνει το τέλος της εποχής Νταβούτογλου

Σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου, το οποίο αναμένεται να σημάνει το τέλος της εποχής Νταβούτογλου, οδηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας. Επίκειται συνέντευξη Τύπου του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την οποία θα ανακοινώσει σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και συνεπώς αποχωρεί από την πρωθυπουργία, εν μέσω της ρήξης στις σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχοι του AKP δήλωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης ότι θα διενεργηθεί έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στις 22 Μαΐου. Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής που έλαβε χώρα υπό την προεδρία του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο ίδιος ο Νταβούτογλου αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα σε συνέντευξη Τύπου τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου και ότι δεν διεκδικεί την ηγεσία του AKP, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση είχε ολοκληρωθεί την Τετάρτη η κρίσιμη συνάντηση στην Αγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στη σκιά έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του δεύτερου εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε ξεκαθαρίσει στη Hurriyet ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση. Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου σε δημόσιες δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα, θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση όσο υψηλά κι αν βρίσκεται αυτή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον «δίκαιο αγώνα» του κόμματός του και να μην απογοητεύσει τους συναγωνιστές του.

Τα προβλήματα για τον Νταβούτογλου πύκνωσαν κατά την πρόσφατη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, στις 29 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.

Ψίθυροι για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών ακούστηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πρώην συμπαθούντες του Ερντογάν ομολογούν ότι «δεν τον διάβασαν σωστά», εκφράζοντας πλέον την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Νταβούτογλου.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και το Κουρδικό έως τη φυλάκιση δημοσιογράφων και επικριτών του προέδρου και της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Το ρήγμα έχει πλήξει και το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα σημαντική πτώση.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά προφανώς υπάρχει ρήγμα. Εάν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί σύντομα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό» φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στην προεδρία.