Ένταση στο Χαϊδάρι και επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι στο Χαϊδάρι, καθώς αστυνομικά μπλόκα εμποδίζαν τους αγρότες της Πελοποννήσου να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί προσπάθησαν τους απωθήσουν με χημικά και κρότους λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Οι αγρότες κατέστρεψαν και ένα περιπολικό.

Αργά το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ άνοιξε λεωφόρος Αθηνών. Οι αγρότες της Πελοποννήσου συμφώνησαν να μεταβούν στο Κέντρο χωρίς τρακτέρ.

Στον κόμβο του Μαρκόπουλου άνοιξε το μεσημέρι το ρεύμα προς το Αεροδρόμιο. Κανονικά τα δρομολόγια του Προαστιακού για το Αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, είχαν σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια εξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια εξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αγρότες από την Κρήτη, που έφτασαν τα ξημερώματα με τρία πλοία στον Πειραιά, επιχείρησαν να απωθήσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προσεγγίσουν την είσοδο του υπουργείου.

Οι αγρότες συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ,”ξήλωσαν” πεζοδρόμια και πέταξαν πέτρες, καπνογόνα αλλά και προϊόντα στις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ τζάμια από το υπουργείο έσπασαν.

image

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών, ώστε να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι αρχικά απομακρύνθηκαν λίγα μέτρα και τελικά αποχώρησαν.

Την ίδια στιγμή αγρότες στο τέρμα της οδού Λιοσίων έστησαν οδόφραγμα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων και προκάλεσαν φθορές σε τηλεφωνικούς θαλάμους.

Στη συνέχεια μερίδα αγροτών από την Κρήτη συγκεντρώθηκε στην πλατεία Βάθη όπου τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε τέσσερις προσαγωγές.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχαν εγκλωβιστεί κάποια άτομα στο υποκατάστημα τράπεζας που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία κατάφεραν στη συνέχεια να απομακρυνθούν από το κτίριο. Εντός του υπουργείου δεν υπήρχαν εργαζόμενοι.

Στο υπουργείο υπάρχουν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής, καθώς έχουν σπάσει τζάμια έως τον πρώτο όροφο. Έξω από κτήριο βρίσκονται σπασμένες ζαρντινιέριες, κολωνάκια, ξύλα κ.ά., αλλά και κάδοι απορριμμάτων στις φλόγες.

Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση και στην πλατεία Καραϊσκάκη, όταν οι αγρότες επεδίωξαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που είχε εγκλωβίσει φορτηγό με αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες θέλησαν να φέρουν το φορτηγό με τα προϊόντα έξω από το υπουργείο και να τα μοιράσουν στους περαστικούς. Ωστόσο, ο αστυνομικός κλοιός εμπόδισε το φορτηγό να προσεγγίσει το κτίριο του υπουργείου, γεγονός που εξαγρίωσε τους αγρότες.

Οι αγρότες έφυγαν από το υπουργείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου κυνήγησαν δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ, ενώ έριξαν στο δρόμο τα προϊόντα τους

Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες από την Κρήτη επέστρεψαν στο υπουργείο όπου αυτή την ώρα πετούν στις διμοιρίες των ΜΑΤ τα προϊόντα τους και καπνογόνα.

Στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν ήδη φτάσει στο Σύνταγμα.

Κλειστές είναι αυτή την ώρα οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών. Σε λίγη ώρα, αναμένεται να κλείσουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

Τα Τέμπη θα είναι ανοικτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνουν την μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα.

Στην Αττική κλειστός θα είναι ο κόμβος Μαρκόπουλου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στο μεταξύ, επετράπη – έπειτα από διαπραγματεύσεις – η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωπων των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.

Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Με αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία ξεκίνησαν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό, που αποφάσισαν να αφήσουν τελικά στο μπλόκο τα τρακτέρ τους, καθώς τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Φιακάς από το μπλόκο του Ισθμού, τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν οι αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, συνδικάτα θα συγκεντρωθούν στην Κάνιγγος. Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι θα γίνει η συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».