Επεισόδια με μολότοφ και δακρυγόνα στο Σύνταγμα και τα Εξάρχεια

Åðåéóüäéá óôç óõãêÝíôñùóç ôùí áãñïôþí óôï Óýíôáãìá ôçí ÔåôÜñôç 18 Íïåìâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÆÙÍÔÁÍÏÓ)

Ένταση προκλήθηκε στην πλατεία Συντάγματος όταν ομάδα αγνώστων πέταξε βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, καθίσματα και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην πλευρά του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης απωθώντας τους αντιεξουσιαστές, ενώ προχώρησαν και σε τρεις προσαγωγές.

Μετά το επεισόδιο η παρουσία των διαδηλωτών μειώθηκε αισθητά, ενώ αργότερα το κυνηγητό μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημίου, όπου οι ταραξίες πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Εμμανουήλ Μπενάκη η αστυνομία προχώρησε σε ακόμη έξι προσαγωγές, ενώ στα Εξάρχεια στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων στους οποίους οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά.

Ακόμη πέταξαν μολότοφ και διάφορα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν πάλι κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, για να τους απωθήσουν.

Προανάκριση για τον ελαφρύ τραυματισμό μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ κατά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα διενεργεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές πως προκλήθηκε λόγω της χρήσης χημικών.

Ακόμη σημειώνει ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει».
Η τραυματίας Σόφη Παπαδόγιαννη κατέθεσε ότι ένοιωσε έναν δυνατό πόνο στο κεφάλι και κατόπιν πληροφορήθηκε ότι την χτύπησε δακρυγόνο. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, μαζί με το στέλεχος της ΛΑΕ Βασίλη Μακρίδη και δύο ακόμα νεαρά μέλη της, που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τραυματίστηκαν επίσης από τα ΜΑΤ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε «τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων και τη χρήση δακρυγόνων», η οποία -όπως είπε- οδήγησε και στον τραυματισμό διαδηλωτών, καθώς και στελεχών της ΛΑΕ.

«Αναμένουμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.