Ένταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο – Στο επίκεντρο το ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Μεγάλη ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, στη συνεδρίαση των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.

Αρχικά σημειώθηκε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος ήταν στο βήμα.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος διέκοψε τον Γ. Κουτσούκο λέγοντας πως λέει «ψέματα» στην κριτική που ασκεί προς την κυβέρνηση.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σηκώθηκε από το έδρανό του και προχώρησε προς τα υπουργικά έδρανα.

tsakalotos_5_0

Συνεχείς αντιπαραθέσεις είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης σηκώθηκε όρθιος και απευθυνόμενος στον υπουργό του είπε:

«Μην έχεις ύφος. Τα ξεπουλάς όλα».

«Εσύ τι είσαι; Ο Τζον Γουέιν και πετάγεσαι;», τον ρώτησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Δεν έχει τέτοια σήμερα. Θα πιείτε όλο το πικρό ποτήρι. Τόσα χρόνια ήσασταν εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και τώρα ιδιωτικοποιείτε τα πάντα για να μείνετε βουλευτές», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Η συζήτηση για το θέμα της συγκρότησης του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων

Αρχικά η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί έφερε το ν/σ χωρίς τα παραρτήματα με τη δημόσια περιουσία που θα ενταχθεί στο νέο ταμείο. Όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι κατέθεσε τα σχετικά παραρτήματα, η συζήτηση μπήκε στην ουσία της ρύθμισης με τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη να αναρωτιέται γιατί προβλέπεται η λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους έχει εκτιμηθεί στα 33, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν αυτό δεν αλλάξει, κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί».

Παράλληλα εντύπωση προκάλεσε και εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε μία δεύτερη των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ λίστα, βρίσκονται μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ.

Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε αφαίρεσε τη δεύτερη λίστα κρατώντας την πρώτη και προσθέτοντας σε αυτήν μόνο τον ΟΣΕ. (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ).

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κύκλοι του κυβέρνησης σημείωναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση και ότι «είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν».

Επίσης, τόνιζαν ότι σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, «τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα στην επιτροπή πριν έρθει το Σάββατο στην ολομέλεια.

Με παραπομπή στη Δικαιοσύνη απείλησε η Ντόρα Μπακογιάννη

Με παραπομπή στη Δικαιοσύνη απείλησε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της συγκρότησης του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων. «Κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης», της απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Βουλή, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να υποθηκεύσετε το σύνολο της περιουσίας της χώρας για 99 χρόνια; Αν αυτό δεν αλλάξει, κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί. Εμείς οι φιλελεύθεροι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Αν εσείς δεν ντρέπεστε, τουλάχιστον να φοβηθείτε. Η Ν.Δ. θα περιμένει αλλαγή του άρθρου μέχρι να ψηφιστεί την Κυριακή».

dora

Έκανε λόγο για «απίστευτο έκτρωμα» και επεσήμανε ότι «εγώ, αν την είχα πατήσει έτσι, θα ντρεπόμουν». «Εγώ ποτέ δεν έχω αλλάξει θέση, ήμουν και θα είμαι φιλελεύθερη, πιστεύω στο μικρό κράτος. Εσείς ήσασταν το αντίθετο. Και τώρα εσείς πανηγυρίζετε», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη αναφέροντας ότι «διακρίνω πολύ μεγάλη ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ και ευτυχία στην κυβέρνηση. Είστε οι πρώτοι που πανηγυρίζουν γιατί καταφέρνουν να φορολογήσουν τα πάντα και να αυξήσουν τη φορολογία στη χώρα. Εκφράζω τον θαυμασμό μου στους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών που καταφέρνουν να αυξήσουν μόνο 7 ευρώ το μήνα το κόστος ζωής».

«Όλοι οι φόροι αποτελούν στρέβλωση της αγοράς, δίνουν λάθος κίνητρα και είναι δυνάμει υφεσιακά, ειδικά στην Ελλάδα όπου οι έμμεσοι φόροι είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.», συμφώνησε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε: «Όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διατηρήσει την δημοσιονομική ισορροπία και να μην επαναλάβει τα λάθη της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια. Το 2005 – 2010 είχαμε ελλειμματικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να μειώσουμε τους φόρους. Όμως έτσι αποδομούμε περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Ο άλλος δρόμος είναι η δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση των δαπανών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Δηλαδή με ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης».