Έντονη κριτική στην ΕΕ για την προσφυγική και την εξωτερική της πολιτική από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κριτική στην ΕΕ για την προσφυγική και την εξωτερική της πολιτική, εκφράζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή της που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του οργάνου.

Με βάση την εκτίμηση ότι η τρέχουσα περίοδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι κομβική για τη μελλοντική πορεία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει την ανάγκη «η ελπίδα να νικήσει το φόβο, ο ανθρωπισμός να επικρατήσει του μίσους και η δημοκρατία να κυριαρχήσει απέναντι στον αυταρχισμό, την ακροδεξιά και τους νεοναζί».

Επίσης, σημειώνει ότι η Ευρώπη βιώνει τριπλή κρίση, οικονομική, κοινωνική και προσφυγική, επισημαίνοντας ότι η μεν πρώτη έχει οδηγήσει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ η προσφυγική κρίση, ως αποτέλεσμα των παράλογων επιλογών και επεμβάσεων σε χώρες και λαούς της Μέσης Ανατολής, αποτελεί μεταξύ άλλων και χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρεοκοπίας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, που αντί να αφιερώνεται στο σχεδιασμό και την προώθηση ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στην περιοχή, συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού.

Η Πολιτική Γραμματεία, τονίζει ότι οι επεμβάσεις και οι πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική ενίσχυσαν την εδραίωση εξτρεμιστικών, φονταμενταλιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισλαμικό Κράτος και οι σύμμαχοί του, προσθέτει η ΠΓ, πέραν των «συμβατικών» συρράξεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη και άλλες χώρες της περιοχής, «απαντούν» στους αντιπάλους τους με τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον αμάχων σε πρωτεύουσες και μητροπόλεις, όπως οι πρόσφατες φρικιαστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας έτσι την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και προσφέροντας τέλειο άλλοθι για την εδραίωση των μηχανισμών επιτήρησης και καταστολής, που συντελείται στο όνομα της ασφάλειας.