Έντονο παρασκήνιο – Στις 6 το απόγευμα τελικά η συνάντηση με τους δανειστές

Έντονο είναι το παρασκήνιο και οι διεργασίες για τον νέο – ίσως και τελικό- γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καθώς τελευταίες πληροφορίες αναβάλλουν τη συνάντηση για τις 18:00 το απόγευμα. Απώτερος στόχος είναι η σύναψη μιας συμφωνίας στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων και δράσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της 22ης Απριλίου.

Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να κλείσουν σήμερα τα περισσότερα ανοιχτά θέματα πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα και μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον και στις επαφές που θα υπάρξουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Κόκκινα δάνεια, επικουρικές συντάξεις σε συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού είναι τα μεγάλα επίμαχα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση θέλει παντί τρόπω – αλλά όχι «πάση θυσία» – μια έστω και μόνον κατ’ όνομα «συμφωνία» μέχρι αύριο το πρωί, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να την αξιοποιήσει όχι μόνον επικοινωνιακά, αλλά και στις επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ στα τέλη της εβδομάδας, όπως και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ομως, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται δημοσίως από υπουργούς που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, οι ελπίδες είναι περιορισμένες. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι υπάρχουσες διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά η στάση ορισμένων εκπροσώπων των Θεσμών – κυρίως του ΔΝΤ – που επιμένουν στις θέσεις τους χωρίς διάθεση συμβιβασμού.

Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στα περισσότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης – με εξαίρεση τις ασφαλιστικές εισφορές και τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό – ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν καταλήξει σε περίπου ταυτόσημες απόψεις.