Έπεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου – Στιγμές χαλάρωσης για τους πολιτικούς αρχηγούς πριν την κάλπη

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα έπεσε την Παρασκευή η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Όλα πλέον είναι έτοιμα για την κάλπη της Κυριακής, σε μία αναμέτρηση που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι από τις πλέον αβέβαιες και ανοικτές των τελευταίων ετών.

Σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν επισκέψεις σε εκλογικά κέντρα και περίπτερα και γεύματα με δημοσιογράφους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Στις 11 ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης, θα επισκεφθεί το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια θα βρεθεί σε ταβέρνα στο Χαλάνδρι.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της Λαϊκής Συμμαχίας θα βρεθεί στις 14:00 σε ουζερί στη Νίκαια.

Στον Πειραιά, στις 12:30, θα βρίσκεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα είναι στο Μπουρνάζι, στις 14:30.

Στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Καλλιθέα θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνολικά οκτώ δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου. Σε όλες ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά που κυμαίνεται από οριακή έως «καθαρή», της τάξεως των 2,5 – 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Ποια και πόσα είναι όμως τα σενάρια της επόμενης ημέρας;

Σενάριο πρώτο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι άμεσα εξαρτώμενο από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής, Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 3%. Αν φτάσει το 5% το πρώτο κόμμα θα κατακτήσει την αυτοδυναμία αν το ποσοστό του φτάσει στο 38%. Στο άλλο άκρο, αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής φτάσει στο 15%, τότε η αυτοδυναμία κατακτιέται με ένα ποσοστό της τάξης του 32%.

Σενάριο δεύτερο: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ένα σενάριο που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι θα επιθυμούσαν. Θα χρειαστεί όμως πρώτα οι ΑΝΕΛ να μπουν στη Βουλή – αυτή τη στιγμή είναι στο όριο του 3% – και θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει περί τους 140 βουλευτές, ώστε με τους 11 ή 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά με οριακή πλειοψηφία. Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους, τον προηγούμενο Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 36,34% είχε κατακτήσει 149 έδρες.

Σενάριο τρίτο: Συνεργασία πρώτου κόμματος με ένα ή με περισσότερα από τα λεγόμενα μικρά κόμματα. Εδώ τα σενάρια είναι πολλά. Αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή με το Ποτάμι δείχνει να είναι πιο «εύκολη» απ’ ό,τι η συνεργασία των δύο μικρών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι θα ηγηθεί της κυβέρνησης. Αν και η Κουμουνδούρου, σε περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα, δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, τα δύο «μικρά» κόμματα θα θέσουν συγκεκριμένους όρους που δεν αποκλείεται να είναι και ο σχηματισμός μιας «εθνικής» κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της Ν.Δ.. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ο κ. Τσίπρας να μην είναι πρωθυπουργός, ενώ έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία ονόματα υποψηφίων. Από την πλευρά τους, οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, έχουν όμως αφήσει ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με το Ποτάμι.

Σενάριο τέταρτο: Μεγάλος συνασπισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο τη συνεργασία με τη Ν.Δ.. Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι ο πρώτος που θα δει αν λάβει τη διερευνητική εντολή είναι ο κ. Τσίπρας. Το εν λόγω σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, αλλά τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται, με δεδομένο ότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτό το συμμερίζονται όλα τα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια, άλλο με λιγότερες άλλο με περισσότερες πιθανότητες, είναι «ανοιχτά» και πάνω στο τραπέζι. Εκείνο που θα πρέπει να αποκλειστεί είναι το ενδεχόμενο και νέας προσφυγής στις κάλπες. Δεν το αντέχει το εκλογικό σώμα, δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία και τα δύο μεγάλα κόμματα, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δηλώσει ότι από την επομένη των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση. Το πόσο σταθερή θα είναι αυτή θα το δείξει η κάλπη, αλλά και ο χρόνος.

Την ίδια στιγμή, εντονότατο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την κάλυψη των βουλευτικών εκλογών.

Περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς βρίσκονται στην Ελλάδα για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση διαπίστευσης για την κάλυψη των εκλογών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, αφού οι αιτήσεις συνεχίζονται.

Με τη γενική πρόβα των ηλεκτρονικών συστημάτων ολοκληρώθηκε και στο υπουργείο Εσωτερικών η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από την προσομοίωση διαπιστώθηκε ότι όλα είναι άρτια οργανωμένα, καθώς και για το ότι το υπουργείο θέτει σε εφαρμογή τεχνολογικές καινοτομίες για τη γρήγορη και ασφαλή λήψη των αποτελεσμάτων.

Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ.