Αγώνας δρόμου για τις φορολογικές -και όχι μόνο- υποχρεώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου

Mέχρι την Πέμπτη οι φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν αφορούν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δόση που τρέχει και αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από παλαιότερα έτη, τη δόση του πρόσφατου φόρου για τα εισοδήματα του 2015…. και φυσικά τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει και η κατάθεση των πινακίδων από όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος των τελών.

Αναλυτικά οι φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούν το 2015

Η μηναία δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τη δόση του Δεκεμβρίου ή αφήσουν απλήρωτη κάποια άλλη οφειλή κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, εξαιτίας του αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου.

-Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Απομένουν ακόμη δύο οι οποίες θα καταβληθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

-Η μηνιαία δόση της φορολογίας εισοδήματος για το 2015.

-Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Σχετικά δεν έχει γίνει λόγος για παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου. Οσοι δεν καταβάλλουν μέχρι τότε τα τέλη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα γνωστά πρόστιμα στο ύψος του ποσού των τελών κυκλοφορίας.

-Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ.

-Οι εταιρείες, πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

-Οι ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες να πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 80% που ίσχυε το 100% πλέον, αναδρομικά για το 2014.

-Τέλος όσον αφορά τους αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου, το επιπλέον ποσό που αναλογεί.

Επίσης έως την Πέμπτη τρέχει η υποχρέωση για:

– Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων σε πληρωμές μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων

– Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

– Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών

= Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών από επιχειρήσεις χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης

– Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα, καθώς και το Δημόσιο, όταν υπόκειται στο φόρο

– Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και ασφαλίσματος με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής (Άρθρο 60 του Ν. 4172/2013)

– Δήλωση και απόδοση του φόρου που παρακρατείται στις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες

– Δήλωση απόδοσης του φόρου ασφαλίστρων για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο

– Δήλωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Τέλος στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δήλωση πόθεν έσχες από τους υπόχρεους.

Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών – μετά από καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη συλλογή των διακιολογητικών – έδωσε παράταση 47 ημερών, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από 1/1/2016 τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο προστασίας από τους πλειστηριασμούς με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αυτή την εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από εκπρόθεσμο έλεγχο ΚΤΕΟ ακόμη και όσοι έχουν χάσει το εξάμηνο χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμο.