Αιχμηρή απάντηση έδωσε η Φώφη Γεννηματά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου

Αιχμηρή απάντηση έδωσε η Φώφη Γεννηματά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία είχε στείλει στα τέλη Φεβρουαρίου επιστολή στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυρόμενη για τη στάση του κόμματος στη διαμάχη της με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη.

Στην απαντητική επιστολή της η κ. Γεννηματά εκφράζει την έκπληξή της «τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος» της επιστολής της κ. Θάνου και χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτο» το αίτημα της τελευταίας να ασχοληθεί με το περιεχόμενο ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματος. «Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε», αναφέρει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: «Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την πλήρη διαφωνία της στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της κ. Θάνου κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή της στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσης.

Η κ. Γεννηματά διατυπώνει επίσης επικρίσεις κατά της κ. Θάνου για το γεγονός ότι δεν έχει πράξει «οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό» μίας σειράς «απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων» στο έργο της Δικαιοσύνης. «Έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο. Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει επ’ αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

Χαρακτηρίζει επίσης «απαράδεκτη» τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών «καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια».

«Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι’ αυτό το λόγο σας απαντώ. Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση», καταλήγει.