Αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο

 

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις –μαζί με αυτές που πρόκειται να γίνουν αυτή την εβδομάδα– οριοθετούν τις νέες προσαρμογές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το ΥΠΟΙΚ αρχίζει την σχετική δουλειά άμεσα προκειμένου όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου να αρχίσει η προετοιμασία για την «δεύτερη» του 2013, πριν καν γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Έτσι κι αλλιώς η τρέχουσα εβδομάδα, αρχής γενομένης σήμερα με την προγραμματισμένη δουλειά του Euroworking Group και την σύγκλιση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (16/1) δρομολογούν την διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης η οποία αφορά 7,2 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και 2 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της εξυπηρέτησης του χρέους και του ελλείμματος.

Στα ποσά αυτά προστίθεται το ποσό των δύο δόσεων του ΔΝΤ το οποίο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσεις των ποσών αυτών αναμένονται στο επόμενο δεκαήμερο και αφού προηγηθεί χωρίς «ατυχήματα» τόσο η έγκριση του ΔΝΤ όσο και του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Το ποσό που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι το πρώτο που θα μεταφερθεί και θα ακολουθήσουν τα ποσά των δύο δόσεων του ΔΝΤ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω των επιφυλάξεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην επικείμενη συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ το βασικό επιχείρημα της κας Lagarde για την εξασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πέραν των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και της διπλής αναδιάρθρωσης (PSI+ και επαναγορά με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων και διπλασιασμό διάρκειας λήξης του χρέους), είναι η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι αν χρειασθούν νέες διορθωτικές παρεμβάσεις αυτές θα εξασφαλισθούν με ευθύνη της…

Στο μεταξύ η πρόσφατη επίσκεψη ομάδας στελεχών του ESM στην Αθήνα (αναλυτικό ρεπορτάζ σήμερα στο Capital.gr) διευκρίνισε τις εκκρεμότητες που είχαν υπάρξει με τον τρόπο διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα Ελλάδος και την εποπτεία της χρήσης των κεφαλαίων των δόσεων που μεταφέρονται σ’ αυτόν.