Αλ. Τσίπρας: Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες μπορεί να ακυρώσει τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για επιστροφή στην ανάπτυξη και να πάνε χαμένες οι πολυετείς θυσίες του ελληνικού λαού, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη Huffington Post, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει, αρκεί η πρώτη αξιολόγηση, την οποία θα ακολουθήσει η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό. Στάθηκε δε στην ανάγκη «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος. «Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας. Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα», τόνισε.

Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δείχνουν να το κατανοούν, έχοντας επιπλέον να αντιμετωπίσουν και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που ξεσπά και αυτή πάνω στη χώρα».

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Ιδιαίτερα όταν το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες προσλαμβάνουσες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες» πρόσθεσε. Εξέφρασε δε την ελπίδα «οι πολλές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών να μην αποτελέσουν αφορμή για απαράδεκτες καθυστερήσεις που θα ακυρώσουν τη μεγάλη ευκαιρία για Grecovery».