Τσίπρας: Ανάγκη εφαρμογής ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες

Την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση κατά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση δηλαδή ο πόλεμος στην Συρία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι ως προεδρεύων του συμβουλίου της Ε.Ε. επιδιώκει την ευρωπαϊκή συνεννόηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ο κ. Κέντερς αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών. Η Ολλανδία υποστηρίζει την ελληνική θέση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.