Αλ. Τσίπρας: Ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ κ. Μητσοτάκη

Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δυνατό βρεθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθύνη και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια» είπε και συνέχισε:

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθιά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ευθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα όμολογα, για να φτάσαμε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού.

«Ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για την δημόσια διοίκηση λέγοντας: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε».

«Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία στη Βουλή. Σας ευχαριστώ διότι επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές. Ήσασταν σαφέστατος, διαυγέστατος ακραία και εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Απαντήσατε σε ότι σας ρώτησα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία συμφωνούν οι ίδιοι οι εργοδότες».

Στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός κατήγγειλε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ.:

-«Καταθέσατε ως εναλλακτική πρόταση:

-την ιδιωτική ασφάλιση την εποχή που ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει την δημόσια ασφάλιση

-τις περικοπές στις συντάξεις

-την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή κόψιμο κατά 70% των επικουρικών συντάξεων

-τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

-τον συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών».

«Σας ευγνωμονώ ειλικρινά, διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι διακριτές από όλο τον λαό. Δεν μασάτε τα λόγια σας, και μπράβο. Σας είπα ότι δεν μπορεί να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ και απαντήσατε ότι είστε με το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε: «αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για τον τόπο, γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις που δίνονται στους δημόσιους υπαλλήλους μέσα από το νέο μισθολόγιο. «Ήλπιζα ότι θα υπήρχε συναίνεση για ένα θέμα που αποδέχθηκαν οι θεσμοί, όπως ο νόμος για την δημόσια διοίκηση. Ακούω όμως διαρροές ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά δεν υπάρχουν διαρροές, εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», υπογράμμισε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στοιχεία από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.. Όπως είπε:

-την περίοδο Σαμαρά οι μετακλητοί ήταν 1.197 και σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640

-ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς και σήμερα ο υπουργός Χρ. Βερναδάκης έχει μόνο 2. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε; Μία είναι η στόχευσή σας: να πείτε «όλοι το ίδιο είναι». Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

-συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης; «Εμείς βάλαμε μέσα από την δημόσια διοίκηση. Εσείς βάλατε 7 ΝΔ, 4 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ», είπε.

-νοσοκομεία: «βάλατε διοικητές με βάση την αναλογία 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.

-Γενικοί Διευθυντές: «Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν είχατε 51 μετακλητούς, δημιουργήσατε το απόλυτο χάος στο δημόσιο τομέα. Και μέσα σε μία νύχτα, λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους Γενικούς Διευθυντές, πάνω από 200 Γενικούς Διευθυντές. Αυτό είναι αξιοκρατία;», επεσήμανε.