Αλ. Τσίπρας: Δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση ή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος

Η χώρα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να υπάρξει μία κουλτούρα διαλόγου σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα εθνικά θέματα, παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. «Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο».

Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλλουν κατά της Ελλάδας, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Die Welt, ενώ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές περί «ακυβέρνητης χώρας».

Έχουμε τρία μεγάλα ζητήματα μπροστά μας στα οποία πρέπει να υπάρχει μία εθνική γραμμή πλεύσης, τόνισε εν συνεχεία, διαχωρίζοντας τις έννοια συνεννόηση από αυτήν της συγκυβέρνησης.

Εξήγησε δε ότι νιώθει πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία και παρατήρησε ότι έγιναν πριν από δύο μήνες εκλογές. «Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση τετραετίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να δημιουργήσει ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο. «Αυτό δεν συνιστά αδυναμία μας», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε δε τη χώρα ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία και επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση ή διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος».

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, εξήγησε ότι βρίσκεται σε μια ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, ενώ ερωτηθείς για τα εννέα σημεία που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, έκανε λόγο για ορισμένες ωραίες αλλά ανεφάρμοστες ιδέες. Προανήγγειλε δε επιθυμεί να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Χρυσής Αυγής, καθώς «δεν σνομπάρω κανέναν» ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν». «Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε ζητήματα διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τρίγωνο της αμαρτίας», στις άκρες του οποίου είναι το τραπεζικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα. «Είμαι πρωθυπουργός και όχι Χρυσός Οδηγός να δίνω ονόματα. Καθήκον μου είναι να βάλω κανόνες που θα ισχύουν για όλους» υπερθεμάτισε και σημείωσε ότι θα περίμενε τη συναίνεση όλων των κομμάτων απέναντι στην παθογένεια της διαπλοκής.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε όλοι «να βάλουν πλάτη» προκειμένου να γίνει μία τομή για τη χώρα και αυτή να προχωρήσει προς τα εμπρός. Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τα ΜΜΕ, σχολίασε ότι «κάναμε τους κακούς όχι για να χτυπήσουμε τα ΜΜΕ, αλλά γιατί πρέπει να μπουν κανόνες σε αυτόν τον τόπο». Προανήγγειλε δε νομοθετικές πρωτοβουλίες για «να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» αλλά και για «να μην μπλοκάρει η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων αρχών».

Ερωτηθείς για την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Τόνισε δε ότι η αστάθεια βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, η αντιπολίτευση ψήφισε το καλοκαίρι όλα τα μέτρα. «Τώρα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επιθυμεί να λύνει τα προβλήματα και τόνισε ότι αυτό θα γίνει και με το ασφαλιστικό. «Τι θα αλλάξει αν γίνουν εκλογές;», διερωτήθηκε. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κάνοντας λόγο για στάση αρχής. Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι είχε βαθύτερες ιδεολογικές προεκτάσεις, ωστόσο δεν θέλησε να επεκταθεί.

«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».

«Με την ρητορική περί καταστροφολογίας, η αντιπολίτευση διαλύει την ψυχολογία του κόσμου», υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας και και έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξήγησε δε ότι «στόχος να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού», ενώ έκανε λόγο για «συμβιβασμό που μας βοηθά να επιβιώσουμε».

«Success story δεν είναι μόνο οι δείκτες, είναι να βρει ο κόσμος δουλειά» σχολίασε στη συνέχεια και στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Συμπλήρωσε επίσης ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χώρα απέφυγε τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων το 2016.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι διατηρηθεί αλώβητες κάποιες σημαντικές κόκκινες γραμμές. «Το ασφαλιστικό ασφαλώς και είναι κόκκινη γραμμή» και αναφέρθηκε σε μία συνολική μεταρρύθμιση. «Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο. «Δεν πρέπει να λεηλατήσουμε την πιο αδύναμη κοινωνική κατηγορία, τους συνταξιούχους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση πρότεινε μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για την οποία εκτίμησε ότι πιθανώς θα μπορούσε να αποσβεστεί στο μέλλον.

Χαρακτήρισε επίσης συγκροτημένη την πρόταση που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

«Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεστεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι σε πολλά πράγματα δεν συμφωνούν οι δανειστές και χαρακτήρισε δυναμική διαδικασία τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στις αναφορές του για την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Εκτίμησε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα ήταν πιο εύκολη αν υπήρχε στήριξη από την αντιπολίτευση και τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζήτησε «αναλογική συμμετοχή στα βάρη της κρίσης». «Άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι από τις συντάξεις σήμερα ζουν και οι άνεργοι των οικογενειών και συμπεριέλαβε στους στόχους της κυβέρνησης την προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας. «Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού», υπογράμμισε.

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν, είναι και θα είναι μια γροθιά» επανέλαβε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.