Επαφές με την ηγεσία του Ιράν και υπογραφή συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα στη σημερινή ατζέντα του πρωθυπουργού

Επαφές με την ηγεσία του Ιράν και υπογραφή συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στην Τεχεράνη.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Τσίπρα, παρουσία του α΄ Ιρανού αντιπροέδρου, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, υπογραφή συμφωνιών και γεύμα εργασίας προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο κ. Ραφσαντζανί, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Ροχανί.

Στις 15.30 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ενώ ακολούθως θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος των επαφών του κ. Τσίπρα στην Τεχεράνη είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνο-ιρανικών σχέσεων.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν 60 Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο, μετά την άρση των κυρώσεων.

Κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούν ότι η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, με την Αθήνα να «βλέπει» αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή, καθώς το Ιράν χαρακτηρίζεται χώρα – κλειδί.

Το Σάββατο, κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης ο πρωθυπουργό παρουσίασε το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης.

Τόνισε ότι το πάρκο έχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενω δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

Ο κ. Σαφαρίνια κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

Απαντώντας στη δήλωση του ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Εσφαχάν, που θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική παράδοση.

Η ξενάγηση του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γιώργος Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τη Δευτέρα έχει ως εξής:

8:00 Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, Ε. Τζαχανγκίρι.
Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
13:30 Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο κ. Ραφσαντζανί
14:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χ.Ροχανί
15:30 Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
16:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου A. Λαριτζανί
19:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Α. Σαμκχανί