Αλ. Τσίπρας: Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη ακόμη κι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Σκοπός της επόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με τα απαραίτητα αντισταθμιστικά, για να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν από την μέγγενη της επιτροπείας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 80η ΔΕΘ. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ που κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων 40 ετών.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, ακόμη κι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, γιατί κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να την αφήσει ακυβέρνητη.

Για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως μπορεί να συνεργαστεί με ένα κόμμα τόσο διαφορετικό όσο οι ΑΝΕΛ.

Σε ερώτηση αν επιμένει ότι δεν θα γινόταν πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, χαρακτήρισε τεχνητό το δίλημμα που παρουσιάζεται ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα modus vivendi μεταξύ δύο δυνάμεων «που είναι η μέρα με τη νύχτα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει κομμάτι του παλιού.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, για τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τον οποίο είπε: «Δεν τα πάει άσχημα, αλλά ξέρει τα όριά του».

Όσο για το συγγνώμη που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ για τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος», ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έφερε η ΝΔ στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Πρόσθεσε ότι είναι οξύμωρο ο κ. Μεϊμαράκης να ζητήσει να συνεργαστεί με κάποιον τον οποίο αποκαλεί «πολιτικό αγύρτη».

Αναφορικά με τα ταξίδια στη Ρωσία και τις προσδοκίες για οικονομική βοήθεια που δεν επιβεβαιώθηκαν, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως επισκέφτηκε τη Μόσχα δύο φορές για να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ άφησε αιχμές κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας πως «όποιος πιστεύει πως η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, τότε ας λύσει αυτά τα προβλήματα».

Ένα ακόμη καρφί για τις κινήσεις Λαφαζάνη έριξε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε πως η κυβέρνηση έπεσε από βουλευτές της, γι’ αυτό και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως όλοι βρέθηκαν σε κρίση συνείδησης, ωστόσο -όπως είπε- είναι διαφορετικό κάποιοι να αγωνιούν στο παρά πέντε μήπως καταρρεύσει μία τράπεζα και στο και πέντε να είναι έτοιμοι να κατέβουν με διαφορετικό συνδυασμό στις εκλογές. «Όποιος ήθελε τη δραχμή θα αντιδρούσε σε οποιαδήποτε συμφωνία» είπε.

Αρκετές φορές στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 ήταν μια συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 40 δισ. ευρώ, αυτή που έφερε στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ήταν προσαρμογής 25 δισ. ευρώ, ενώ αυτή που φέρνουμε εμείς είναι προσαρμογής 9,9 δισ. ευρώ».

Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει το τηλεοπτικό σποτ του Πάνου Καμμένου.

«Το βρήκα συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο, γνωρίζω ότι στους όρους της πολιτικής επικοινωνίας η ευρηματικότητα είναι κάτι που πρέπει να βλέπει κανείς καλοπροαίρετα.

» Με τον Πάνο Καμμένο συνεργαστήκαμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια, παρά τις διαφορές μας, στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες με ίδια ιδεολογική αφετηρία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το ενδεχόμενο να κινήσει εσωκομματικές διαδικασίες σε περίπτωση εκλογικής ήττας στις 20 Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα».

Στέλνοντας μήνυμα στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του είπε πως «είναι απολύτως σαφές ότι όσοι είναι στις λίστες δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα». Συμπλήρωσε μάλιστα πως έχουν δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχει όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους».

Αναφορικά με τις Σκουριές, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν είμαστε δογματικοί», εξηγώντας ότι ζητήθηκε από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις σε ένα κομμάτι των εργασιών κι αυτή εκβιαστικά σταμάτησε τις δραστηριότητες στο 100%.

Εμείς δεν εκβιαζόμαστε, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως είναι επιθυμητή η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, αλλά με κανόνες και με σεβασμό στο περιβάλλον και στο εργατικό δίκαιο. «Θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις, όχι πλιάτσικο. Θέλουμε να συνεχιστούν οι μεταλλευτικές εργασίες χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος».