Αλ. Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – Ελπίζω να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων

Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο του Παρισιού για το περιβάλλον.

«Ελπίζω να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων» συνέχισε και τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών πρέπει να αναλάβουν ένα ιστορικό καθήκον και να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο πρόβλημα.

«Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, εκτός από την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, κλέβει το μέλλον των παιδιών μας. Επειδή διαβρώνει συνεχώς την περιβαλλοντική και οικολογική βάση της κοινωνικής αναπαραγωγής» σημείωσε.

Εξέφρασε την αποψη ότι η διαδικασία του οικολογικού μετασχηματισμού των κοινωνιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλλαγή, με την προοπτική μιας παγκόσμιας κοινότητας χωρίς ανισότητες.

Κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη ζωή μας στα χέρια των αγορών και των μεγάλων εταιρειών», ενώ πρόσθεσε ότι οι περιβαλλοντικές πρακτικές που θα συμφωνηθούν στη Σύνοδο θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα για την κοινωνική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους, προκειμένου όλες οι χώρες να είναι υποχρεωμένες να τις εφαρμόσουν.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι παρά την κρίση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα. Όπως εξήγησε, το 20% των ευρωπαϊκών κονδυλίων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θεωρούμε την πράσινη ανάπτυξη το πιο σημαντικό γεγονός» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Κάλεσε δε, τον διεθνή θαλάσσιο οργανισμό να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν τα πλοία.

Προειδοποίησε πως οι έντονες φυσικές καταστροφές, η απερήμωση και η ακραία φτώχεια θα επηρεάσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές.

«Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής» παρατήρησε.

Υπογράμμισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, την προσφυγική, ώστε να συμβάλουμε στην ειρήνη, ελπίζω να μην αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων».

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα και θα πρέπει να τα κάνουμε εδώ και τώρα» είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς συναντήθηκε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη συνομιλία τους οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η επιτυχία του ταξιδιού του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, δημιουργεί θετικό έδαφος και για μια επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς, με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων.

Συζήτησαν, επίσης, το προσφυγικό, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και την προοπτική της αλλαγής στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας τις συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η προσφυγική κρίση και η διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ εξετάστηκαν σε συνάντηση.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ιβάνοφ ότι δεν είναι δυνατόν να παραμένουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του προέδρου κ. Ιβάνοφ σημειώνει ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για όλα τα θέματα και ιδιαίτερα για τη μεταναστευτική κρίση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο θέατρο/συναυλιακό χώρο «Μπατακλάν» στο Παρίσι.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης, ο ίδιος και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας άφησαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.