Αλ. Τσίπρας: Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό η στάση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ

Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη στάση της αστυνομίας των Σκοπίων την Κυριακή στην Ειδομένη.

«Απέναντι σε ανθρώπους δεν κρατούσαν όπλα επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες … περιμένω από τις ευρωπαϊκές αρχές και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να πουν κάτι για αυτά που συνέβησαν χθες» σημείωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά και στους «αλληλέγγυους», που όπως είπε προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να παραμείνουν στην Ειδομένη, ενώ η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι ανώφελο να μένει στο σημείο, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές της ΠΓΔΜ πήραν όλα τα μέτρα που δεν πήραν οι ελληνικές αρχές για να αποφευχθεί η μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών, ανέφερε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφερόμενος στα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν την Κυριακή στην Ειδομένη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Ιβάνοφ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε συντονισμός με τις ελληνικές αρχές, ενώ σημείωσε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν είχαν λάβει την απαραίτητη πληροφόρηση.

Ερωτηθείς για τα δύο διαβήματα της Αθήνας στα Σκόπια, ο κ. Ιβάνοφ κάλεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «αντί να στέλνει διαβήματα, να μας ενημερώνει τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους “εθελοντές”».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι τα Σκόπια εκπλήρωσαν όλους τους όρους το 2008 και 2009 αντίστοιχα, ενώ αναφέρθηκε και στο βέτο που άσκησε η Αθήνα, για τη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.