Αλ. Τσίπρας: Μην ποντάρετε στην αποτυχία γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή σημειώνοντας ότι η χώρα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, είναι μια χώρα ασφαλής, φιλειρηνική, φιλόξενη και υπερασπίζεται αξίες. «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρει και ο τελευταίος πολίτης στην Ευρώπη και τον κόσμο που σκέφτεται σήμερα να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας, αν και χαιρέτησε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια ασφαλής χώρα, είπε ότι η σπουδή του για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δεν συνάδει με το μήνυμα που έχει ανάγκη η χώρα να εκπέμψει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και άρα η ΝΔ δεν θα πρέπει να βάλει όλα τα λεφτά της στην αποτυχία της κυβέρνησης. Ξεχωριστή στιγμή ήταν αυτή που ο πρωθυπουργός με δριμύτητα απάντησε σε όσους επιχειρούν να συνδέσουν την Αριστερά με την τρομοκρατία και προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν του επιτρέπει να συνδέει την Αριστερά με τη βία και τις βαριοπούλες, γιατί η Αριστερά είναι πάντα απέναντι στη βία και έδωσε τους αγώνες της χωρίς κουκούλες πάντοτε. Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε όμως και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας πως σήμερα σε αυτή τη δύσκολη καμπή θα έπρεπε να ακούσουν τη γίνεται στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη γιατί “Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν γίνεται”.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και υπογράμμισε ότι αύριο που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για τα οικονομικά, θα πρέπει η ΝΔ να εξηγήσει τη βασιμότητα τού ισχυρισμού της ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ποια θέσει παίρνει σε αυτή τη δύσκολη καμπή. Το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και στη Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας τους πως θα έπρεπε να αναλογιστούν τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη αντί να επιχειρούν τη συγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου.

«Θα σας συνιστούσα κύριοι της αντιπολίτευσης να μην βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κατανοώ βεβαίως γιατί σας πιέζουν διακαώς για να το κάνετε αυτό. Ξεκινήσατε με την πρώτη σας συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας δεν βιάζομαι, και τώρα σας βλέπω να βιάζεστε και να αγκομαχάτε. Γιατί; Κάποιοι σας πιέζουν. Αυτοί έχουν λόγο βεβαίως. Έχουν χρέη, πιθανώς έχουν διώξεις, θέλουν να κρατάνε μέσα ενημέρωσης χωρίς να πληρώνουν φόρους, κάποιοι άλλοι βλέπουν δικούς τους συνεργάτες σε κάποιες λίστες, έχουν λόγους να θέλουν, αδιαφορώντας για την πορεία αυτής της χώρας, αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Εσείς όμως κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα, για τον απλό λόγο ότι θα διαψευστείτε. Και αμέσως μετά τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη αξιολόγηση. Και αν διαψευστείτε και εκεί; Το ξέρετε το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έφτιαξε τον μύθο της καταστροφής από την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε όμως τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «Θα μου απαντήσετε αύριο μόλις βγουν τα στοιχεία της Eurostat φαντάζομαι. Περιμένω να βγουν τα στοιχεία να μας πείτε για την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, είναι η πιο σύνθετη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, διότι είναι ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές απόψεις και γιατί για πρώτη φορά είναι τόσο έντονες οι διαφορές και αφορούν τόσο την εκτίμηση για το μέλλον όσο και την εκτίμηση για τα δεδομένα, για τον απολογισμό του 2015, για το χρέος. «Δεκτή η κριτική σας αλλά θα μας πείτε ποια θέση παίρνετε;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε στις θέσεις του Ζ-Κ Γιούνκερ, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε σημερινή συνέντευξή του με την οποία δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθούν πάση θυσία οι θέσεις του ΔΝΤ. «Αν τα έλεγα εγώ αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ θα μιλούσε για μονομερείς ενέργειες και για διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Τα είπε ο Γιούνκερ τώρα. Και ένα πράγμα σας ρωτώ. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις;», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το 2010 έως το 2014 ήταν ύψους 62,92 δισ. ευρώ και με μείωση του ΑΕΠ σε 25%.

«Στα χρόνια της διακυβέρνησης μας, πράγματι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, όχι 25% όμως. Και εμείς μετά από μια διαπραγμάτευση στην οποία δεν πετύχαμε το στόχο μας, φέραμε μια ήπια προσαρμογή, όχι 63 δισ. αλλά 5,4 δισ. Και τι κάναμε μετά; Πήγαμε στον ελληνικό λαό. Δεν το κρύψαμε κάτω από το τραπέζι και με “τα λεφτά υπάρχουν” και με τα Ζάππεια, που κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό και δεν τον καλούσατε να επικυρώσει την πολιτική σας! Αυτή είναι η διαφορά μας κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αύριο (σσ. σήμερα) που βγαίνουν τα στοιχεία της Eurostat, η ΝΔ θα κληθεί να εξηγήσει πως έχει βάση ο ισχυρισμός της ότι η διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης κατέστρεψε την οικονομία και διέλυσε τη χώρα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση στην οποία γινόταν λόγος για απροσδιόριστα μέτρα για το 2015 και για το 2016, με σύνολο μέτρων 5,7 δισ., συν η απόκλιση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 που με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της Eurostat είναι 2 δισ. και ίσως μεγαλώσει αύριο με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. «Με το καλημέρα λοιπόν εσείς θα παίρνατε μέτρα 7,7 δισ. ευρώ και μας λέτε εμάς ότι καταστρέψαμε τη χώρα επειδή φέραμε μια προσαρμογή 5,4 δισ. Για να μην υπολογίσω και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 20 δισ. σε σχέση με αυτά που είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η υποκρισία.

«Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν γίνεται»

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα την ξεπεράσουμε αυτή την καμπή παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες. Θα ήταν ευχής έργον αν σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή η αντιπολίτευση αναλογιζόταν τις ευθύνες της», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν την αναλογίζονται δυστυχώς και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη για να υπογραμμίσει ότι θα έπρεπε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να βάλουν πλάτη αντί να είναι απέναντι.

«Και αν θέλετε να μιλάτε για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, θα έπρεπε να καταλάβετε ότι η Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό είναι Κεντροδεξιά! Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση. Χρειάζεται αλήθειες και τόλμη για να βγούμε από την κρίση και θα το καταφέρουμε», είπε ο Α. Τσίπρας.

“Η αριστερά έδωσε αγώνες χωρίς κουκούλες! Δεν σας το επιτρέπω!”

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, θέμα που συζητήθηκε με πρωτοβουλία της ΝΔ, είπε ότι στόχος είναι η εκμετάλλευση των φοβικών αντανακλαστικών και η προσπάθεια συσπείρωσης της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Επέκρινε με δριμύτητα την τακτική της ΝΔ να επιχειρεί να συνδέσει την Αριστερά με την τρομοκρατία.

«Ξαναπαίξατε σήμερα το χιλιοπαιγμένο ρεπερτόριο για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Και κάνατε και ένα βήμα παραπέρα. Μιλήσατε για την τρομοκρατία και τη βία στην Ελλάδα που έχει σαφές αριστερό πρόσημο. Λυπάμαι για αυτή τη στάση. Γιατί πιστεύω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τις διχαστικές πολιτικές του παρελθόντος. Και έρχεστε να πείτε εδώ σήμερα ότι η τρομοκρατία και βία έχει αριστερό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η Αριστερά, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτόν τον τόπο έχει μια ιστορία. Και οι αριστεροί και οι αριστερές. Μια ιστορία αγώνων, μια ιστορία διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας η αριστερά. Οι αριστεροί και οι αριστερές ήταν στους διωκόμενους και όχι στους διώκτες. Και ήταν θύματα μιας βίας που οργάνωνε ένα παρακράτος πολλές φορές. Το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Δεν ανήκει λοιπόν η αριστερά στους θιασώτες της βίας. Οι αριστεροί, και όχι μόνο οι αριστεροί, και οι δεξιοί και οι πατριώτες δημοκράτες έδωσαν τη ζωή τους για αξίες, την δημοκρατία, την ελευθερία, η ιστορία. Η παράδοση και οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση και δεν σας επιτρέπω να το επαναλαμβάνετε. Να συνδέετε την Αριστερά με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν την πιο εξουσιαστική αντίληψη, διότι η αντίληψη που διεκδικεί το δικαίωμα να ασκήσει την υπέρτατη βία και να αφαιρέσει ζωή αυτή είναι μια εξουσιαστική λογική», είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι διχαστικό να μιλάει ο πρόεδρος της ΝΔ για τρομοκρατία τις αριστερής ιδεολογίας και να ταυτίζει την Αριστερά που γέννησε την εθνική αντίσταση, τους Λαμπράκηδες, το κίνημα του 1-1-4, τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. «Η Αριστερά έδωσε αγώνες πάντα χωρίς κουκούλες, κύριε Μητσοτάκη! Πάντοτε και χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες. Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών, η Αριστερά τους έχει απέναντι, αλλά κάποιες φορές η δική σας παράταξη δεν τους έχει απέναντι», είπε ο πρωθυπουργός.

Η τριτολογία του πρωθυπουργού

Η χώρα βρίσκεται σε κατεύθυνση της εξόδου από την οικονομική κρίση και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, και η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει θέματα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από μία αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του στην συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ακροδεξιά ατζέντα και τον κατηγόρησε ότι υιοθετεί και τις θέσεις ακραίων κύκλων στην Ευρώπη για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αφού ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει και τόση σημασία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ανέφερε δε, στο σημείο αυτό , ότι αυτή η άποψη ίσως είναι και η μόνη με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διαφοροποιείται από το “success story” των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν ήρθαν ποτέ τελικά.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι και η διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς πιστεύουμε στην εσωτερική Δημοκρατία και εσείς διαγράψατε τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και όλη την οργάνωση της Νεολαίας επειδή τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από αυτά που θέλατε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι αυτά οφείλονται στην αύξηση του Τουρισμού, στο ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ψηφίσει τις 100 δόσεις -μέτρο που αν και χαρακτηρίστηκε από την ΝΔ «μονομερής ενέργεια»- έδωσε ανάσα στην χειμαζόμενη αγορά και στα δημόσια Ταμεία. Ως τρίτο παράγοντα ανέφερε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 98%, με συνέπεια να «πέσουν» 5 δισ. ευρώ στην αγορά.

Αλλά και στον τομέα της ύφεσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι και εκεί έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις, και η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαταλέγεται σε αυτές που συρρίκνωσαν τον εθνικό πλούτο.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κι αυτό που έχει αξία είναι ότι η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ κι όχι μόνο από τα Αριστερά, αλλά και από τα Δεξιά και καλό θα ήταν να ταυτιστείτε με αυτούς, εφόσον αυτές οι συμμαχίες βρίσκονται στη ευρύτερη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς κι όχι με κάποιους άλλους ακραίους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την πεποίθηση ότι «Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. Θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα περάσουμε έναν κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους» εξέφρασε ο κ. Τσίπρας καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως τν ΝΔ, να προσέλθει στο τραπέζι της ανταλλαγής απόψεων, «γιατί όταν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση δεν θα έχει πια νόημα να συνεχίζεται μία λογική την οποία πρώτος εισήγαγε ο κ. Σαμαράς περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές, το μήνυμα από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι η είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής, μια χώρα με βαθιά κουλτούρα πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών, και προσέθεσε πως αυτό το ανέδειξε ο ελληνικός λαός στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, δείχνοντας πως μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της στο διαφορετικό και πρωτοστατεί για τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

«Και έχοντας αυτό το πλεόνασμα αξιών ως πυξίδα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος η Ελλάδα, θα σπάσει κάθε ρεκόρ ξένων επισκεπτών και μετά από έξι χρόνια η Ελλάδα θα ξεκινήσει την μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη και θα υπάρξει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον ελληνικό λαό.