Αλ. Τσίπρας: Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν

Την βεβαιότητα του ότι θα ξεπεραστεί ο πιο δύσκολος κάβος, όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην “Αυγή” της Κυριακής. “Δεν μας φοβίζουν τα ανοιχτά μέτωπα”, δηλώνει και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί “με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο” τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. “Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν – και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα”, σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν σκέπτεται τίποτε άλλο “εκτός από το πώς θα πετύχουμε να κλείσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας και της σκληρής εποπτείας και να οδηγηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια”.

Στέλνει μήνυμα προς τους θεσμούς ότι “η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν” και ζητά “να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης”. Τονίζει ότι δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, και αποδίδει σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών το γεγονός ότι ενώ έχουν ενημερωθεί εδώ και ενάμιση μήνα για τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση εκ μέρους τους.

Για το προσφυγικό σημειώνει ότι το “κλειδί” του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα.

Απορρίπτει σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι “εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο”. Υποστηρίζει ότι “κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό” και επιδίδονται σε “απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»”. Στηλιτεύει την ακατάσχετη εκλογολογία ως μέρος αυτού του σχεδίου και σημειώνει: “Δεν πρόκειται να τους βγει”, “η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, όσο βιώνει αυτόν τον πόλεμο, γίνεται σαν σκληρή γροθιά”.

Σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στον δρόμο, όπως είναι και οι αγρότες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας” και δηλώνει ότι “είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις”, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση για ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση. Αναφέρει επιπλέον ότι δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί και ότι κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας.