Αλ. Τσίπρας: Οι μονομερείς αξιώσεις θέτουν εμπόδια στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «οι μονομερείς αξιώσεις θέτουν εμπόδια στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο» για την ανάσχεση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Τζενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στις τουρκικές παραβιάσεις, καταγγέλλοντας την «αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας» στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η δραστηριοποίηση του NATO στον εντοπισμό των διακινητών και η υποβοήθηση των τουρκικών αρχών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, είναι σημαντική» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας με τη γείτονα χώρα».

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, επισήμανε την ανάγκη διατήρησης των «ανοικτών διαύλων» επικοινωνίας, ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο της μεταναστευτικής κρίσης, έχοντας υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα». Το ΝΑΤΟ – συνέχισε – βρίσκεται στο Αιγαίο γιατί μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

«Οι συλλογικές μας προσπάθειες κάνουν τη διαφορά, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα» επισήμανε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Όπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ βοηθάει να προστατευτούν τα σύνορα και να διασωθούν οι ανθρώπινες ζωές, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμείνουμε στρατευμένοι και ενωμένοι».