Αλ. Τσίπρας: Προκαλεί απορία η μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα

Η Ευρωζώνη «έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Financial Times, υπογραμμίζοντας πως δημιουργεί «απορία η μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα». Η εφαρμογή του μνημονίου «είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή ώστε να φύγει η χώρα από τον έλεγχο της τρόικας», είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ζητά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να μείνει το ΔΝΤ έξω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Λέγοντας πως προκαλεί «απορία η μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα», ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε: «Πιστεύουμε πως μετά από έξι χρονια διαχείρισης αυτής της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια να αντιμετωπίσει ενδοευρωπαϊκά ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνει η εφημερίδα, επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, με τελικό στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα» είπε. «Εάν ολοκληρθωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι το Μάρτιο και πως η χώρα θα μπορεί να δανειστεί στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό» είπε. «Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία» είπε, συμπληρώνοντας πως «είναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή».