Αλ. Τσίπρας: Tο 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης

«Tο 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Εκτίμησε δε ότι «αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του “Grexit”, το 2016 θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση».

Όπως ανέφερε, προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι «να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας». Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα το εφαρμόσει. «Το βάθος και η βιωσιμότητα της αναπτυξιακή δυναμικής της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζονται από τρεις στρατηγικές επιλογές: Το χρέος, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι είναι κοινά παραδεκτό, πλέον, ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό.

«Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός. «Η μόνη απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει» υπογράμμισε εν συνεχεία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατεία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις επενδύσεις. «Απόδειξη της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι, αντί για το προϋπολογισμένο ποσό των €25 δισ., θα αξιοποιηθεί τελικά, περίπου, το ένα πέμπτο» συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητά του αποτελεί κρίσιμο κοινωνικό εθνικό θέμα. Έκανε επίσης λόγο για τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που οφείλουμε στις επόμενες γενιές» και στάθηκε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της βάσης του ασφαλιστικού συστήματος. Αναφέρθηκε δε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και «μία δίκαιη κοινωνία που θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να έχει ο καθένας ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και από εκεί και πέρα, πάνω στην εθνική σύνταξη, να προστίθεται όποια ενίσχυση». «Η δική μας κυβέρνηση ίσως είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Η πάταξη του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας αποτελεί την καθοριστική τομή» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για τη νομοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων που θα διασφαλίζει διαφάνεια αξιοκρατία. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, εξήγησε ότι οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα δεν μπορεί να είναι η λύση και ζήτησε να αποφευχθεί κάθε συσχέτιση ανάμεσα στο προσφυγικό και την τρομοκρατία. Σε ό, τι αφορά την απασχόληση, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πιο αριστερή επιλογή από τη δημιουργία θέσεων εργασίας».