Αλ. Τσίπρας: Όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί

Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον ευρωπαίο επίτροπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Moscovici εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα και να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως τα περσινά όπου η πρώτη αξιολόγηση σερνόταν ανοιχτή επί μήνες. Παράλληλα φέρεται να υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ της Κομισιόν και του Μαξίμου σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ για τα εργασιακά.

Συμφωνήθηκε, βάσει των ίδιων πηγών, να μην γίνουν απαιτητά πράγματα που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ιδιαίτερη σημασία δίνει το Μαξίμου στη συνεννόηση Τσίπρα-Moscovici για την εκκίνηση της συζήτησης Ευρώπης-ΔΝΤ σχετικά με τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Από αυτό θα εξαρτηθούν άλλωστε και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά η κυβέρνηση για μετά το 2018.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζήτησε από τον κ.Moscovici να της παραχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει η ίδια αντισταθμιστικά μέτρα εάν βλέπει ότι κάποιο από όσα εφαρμόζει έχει βαρύ κοινωνικό κόστος.

«Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.