Αλ. Χαρίτσης: Είναι θλιβερό που για μία ακόμα φορά η ΝΔ ταυτίζεται με τους πλέον συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης

«Είναι θλιβερό που για μία ακόμα φορά η Νέα Δημοκρατία ταυτίζεται με τους πλέον συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, οι οποίοι με επιμονή προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να πλήξουν τη χώρα και την κυβέρνησή της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για υιοθέτηση «προβοκατόρικης και συκοφαντικής φημολογίας κατά της χώρας από την ελληνική συνιστώσας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Ο κ. Χαρίτσης καταλογίζει στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ότι υιοθετεί άκριτα δημοσιεύματα της Bild, «που ειδικεύεται στη χυδαία σκανδαλοθηρία και έχει μηδαμινή αξιοπιστία», με αφορμή ερώτηση της τελευταίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κ. Σπυράκη διερωτάται αν θα επιστρέψει η Ελλάδα 6,5 δισ. στον κοινοτικό προϋπολογισμό γιατί δεν ολοκλήρωσε συγχρηματοδοτούμενα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι «αποτελεί απόδειξη απύθμενου θράσους, να εγκαλούν την κυβέρνηση εκείνοι που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα που παραλάβαμε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 και για τις σημαντικές οργανωτικές αδυναμίες των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20. Από την αρχή του έτους προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε όλα αυτά και πλέον μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι οι κίνδυνοι έχουν παρέλθει. Ίσως αυτό εξηγεί και τον εκνευρισμό τους, αφού καταφέραμε και καλύψαμε την ‘τρύπα’ 6 δισ. ευρώ που αυτοί δημιούργησαν, με την έλλειψη σχεδιασμού και την πελατειακή λογική στη χάραξη των προγραμμάτων».

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση απέτρεψε κάτι τέτοιο, προχωρώντας στην εξυγίανση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-13, εξασφαλίζοντας πρόσθετη ρευστότητα από τα κοινοτικά ταμεία (αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο 100%, διπλασιασμός προκαταβολής για τα προγράμματα της νέας περιόδου), ετοιμάζοντας εγκαίρως το νομοθετικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-20 και ολοκληρώνοντας (μόνο κράτος – μέλος έως τώρα στην Ε.Ε.) το Σύστημα Διαχείρισης κι Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Δυστυχώς για την Bild, την κα. Σπυράκη και τη Νέα Δημοκρατία, τα προγράμματα της περιόδου 2007-13 θα ολοκληρωθούν ομαλά, χωρίς τις απώλειες πολύτιμων πόρων που θα προκαλούσε ο δικός τους σχεδιασμός», καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.

Μ. Σπυράκη: Θα επιστρέψει η Ελλάδα 6,5 δισ. στον κοινοτικό προϋπολογισμό γιατί δεν ολοκλήρωσε συγχρηματοδοτούμενα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ;

Αν θα επιστρέψει η Ελλάδα 6,5 δισ. στον κοινοτικό προϋπολογισμό γιατί δεν ολοκλήρωσε συγχρηματοδοτούμενα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ διερωτάται η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Λαϊκού Κόμματος Μαρία Σπυράκη, η οποία κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση ζητώντας να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξασφάλισης της συγχρηματοδότησης των έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020), σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους καθώς και εάν η Κομισιόν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματική επίσπευση των έργων.

Όπως αναφέρει, το θέμα προκύπτει από τα συμπεράσματα έκθεσης της Επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα και η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζει η κ. Σπυράκη, η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια ύψους έως και 6,5 δισ. ευρώ, διότι 66 συγχρηματοδοτούμενα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015. «Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Επιτροπής, η Αθήνα έχει σχεδιάσει πολλά έργα, χωρίς να συμπεριλάβει τις τοπικές αρχές. Από τα 100 έργα που συγχρηματοδοτούνται στην παρούσα φάση από την Ε.Ε., στα 52 (ύψους 5,5 δισ.) σημειώνονται καθυστερήσεις ενώ 14 (998 εκ.) κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν», προσθέτει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., επικαλούμενη τη σχετική έκθεση.

Σημειώνει επίσης ότι ανάμεσα τους περιλαμβάνονται έργα εθνικής εμβέλειας όπως το Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο και το Κτηματολόγιο, έργα υποδομών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού έχει ως εξής:

Έγκαιρη Ολοκλήρωση των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάστηκε έκθεση από τα ευρήματα αποστολής μελών της Επιτροπής στην Ελλάδα για την παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ευρήματα της έκθεσης, αναφέρεται ότι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015:

-52 Έργα πρέπει να επισπευσθούν, ύψους 5.5 δις ευρώ

-14 Έργα είναι απίθανο να ολοκληρωθούν ύψους 998 εκ ευρώ

Ανάμεσα στα έργα, περιλαμβάνονται έργα εθνικής εμβέλειας όπως το Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο και το Κτηματολόγιο, έργα υποδομών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, οι κοινοτικοί πόροι που έχουν δαπανηθεί για τα εν λόγω έργα θα πρέπει να ανακτηθούν και τα έργα να ολοκληρωθούν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των παραπάνω έργων που ενδέχεται να επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό της Ελλάδος σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσής τους;

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή προκειμένου να συμβάλλει στην αποτελεσματική επίσπευση των προς υλοποίηση έργων;

Έχει η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξασφάλισης της συγχρηματοδότησης των έργων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης τους;