Αναβάθμιση σε B- από S&P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από «SD» (selective default) σε «Β-». Παράλληλα αναβάθμισε και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε «B» από «SD». Το outlook παραμένει σταθερό.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση αυτή αντανακλά την ολοκλήρωση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Παράλληλα ο Standard & Poor’s αναφέρεται στην αποφασιστικότητα των κρατών μελών της Ευρωζώνης για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να διατηρήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη».

«Η προοπτική για τη μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση είναι σταθερή και εξισορροπεί την άποψή μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης σε δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει κατά την εφαρμογή της», προσθέτει ο οίκος.

Στις αρχές του μήνα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, ο S&P είχε υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), από την κατηγορία υψηλού κινδύνου στην οποία βρισκόταν.

Όπως είχαν εξηγήσει τότε οι αναλυτές, η υποβάθμιση θεωρείται συνηθισμένη πρακτική κάθε φορά που μία χώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία ανταλλαγή ή μια επαναγορά χρέους.

Γ. Στουρνάρας: Πολύ σημαντική απόφαση, αλλά δεν εφησυχάζουμε

Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα

«Πάρα πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως η απόφαση του οίκου αξιολόγησης δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, επισήμανε όμως πως «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός, δηλαδή δεν εφησυχάζουμε».

«Καμπανάκι» από IIF για σημαντικούς κινδύνους

Την ίδια ώρα πάντως, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του κρούει «καμπανάκι» για τους «σημαντικούς κινδύνους» που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία της Ελλάδας, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης του δανείου που έχει συνάψει με τους διεθνείς πιστωτές της.

«Με την κοινωνική συνοχή να τίθεται σε δοκιμασία με τα νέα μέτρα λιτότητας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά του σχεδίου δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν σημαντικοί», αναφέρει συγκεκριμένα το IIF. Προειδοποιεί παράλληλα ότι οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του χρέους «θα παραμένουν» όσο η ανάπτυξη δεν επιστρέφει.